N-VA pakt monsterscore in Brasschaat, maar zoekt toch een coalitiepartner

Brasschaat - N-VA van lijsttrekker Jan Jambon behaalde een score van 44 procent. Omgezet in zetels in dat 17 en dat is dus de absolute meerderheid. De grote verliezer is CD&V van Dirk de Kort. De partij verloor drie zetels en zakt van negen naar zes.

Lijsttrekker van N-VA Jan Jambon is een zeer gelukkig man. “Ik had vooraf gezegd te kunnen leven met een bevestiging, maar nu we er nog op vooruit zijn gegaan, ben ik echt wel zeer blij. We scoren nog vijf procent meer dan in 2012 en op een groot aantal stemmen is vijf procent een groot verschil. We hebben 17 zetels, dat is wel een absolute meerderheid maar te krap om alleen te besturen. We gaan dus coalitiegesprekken aan, al is dat niet hoogdringend.”

Dirk de Kort van CD&V feliciteert N-VA met de score. "Wij willen uiteraard verder praten met hen", zo reageerde een ontgoochelde de Kort. Vlaams Belang gaat er één procent op vooruit maar blijft wel steken op drie zetels. “Wat me vooral verheugt, is dat we geen stemmen verloren aan N-VA. Zij gaan er alweer sterk op vooruit, maar niet ten koste van ons”, zegt Hoegaerts. Aan het partijsecretariaat van Vlaams Belang in Brasschaat waren er trouwens zondagavond wat opstootjes. De politie moest ter plaatse komen. 

PVDA pakt in Brasschaat één zetel. Lijsttrekker Rob Eeman is daarmee in de wolken. "Ik ben vooral blij voor die ploeg die keihard heeft gewerkt om ons in Brasschaat enige bekendheid te geven", zegt Eeman.

Steven Broos van Brasschaat 2012 pakt vier zetels en verliest er dus één. "De verrechtsing zet zich door en dat is jammer", zegt Steven Broos.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio