Muze van grote Buddy Holly-hit is niet meer: het verhaal van Peggy Sue

Muze van grote Buddy Holly-hit is niet meer: het verhaal van Peggy Sue

De muze van een van de grootste hits van rock & rollgrootheid Buddy Holly is op 78-jarige leeftijd overleden. Bijna had niemand Peggy Sue Gerron Rackham gekend, maar de drummer van de band van Holly besliste daar anders over.

Peggy Sue Gerron Rackham was een meisje uit Olton, bij Texas, die Buddy Holly en zijn vrienden leerde kennen op school in de jaren 50. “Ik herinner me onze eerste ontmoeting nog”, zei Gerron Rackham later in interviews.

Buddy Holly werd toen al op de radio gedraaid en had dus een beetje bekendheid. Toen de man zich moest haasten naar een optreden op school in Sacramento, liep de latere muze in zijn weg. “Hij liep op me af met zijn gitaar in de ene hand en een versterker in de andere. Ik heb geen tijd om met je te praten, maar je bent heel mooi, zei hij. Ondertussen had hij me wel omver gelopen, al mijn boeken lagen op de grond. Een meisje hielp me die oprapen en zei me dat hij Buddy Holly was. Ik wist dat niet.”

Drie weken later ging Peggy Sue op date met haar latere echtgenoot Jerry Allison, de drummer van The Crickets. Hij stelde haar voor aan Buddy Holly, de frontman die hij met zijn band begeleidde, die meteen begon te lachen. “Jerry vroeg hem wat zo grappig was”, aldus de dame. “En hij antwoordde dat hij zijn Peggy Sue al overdonderd had.”

Cindy Lou

In 1958 kwam het lied Peggy Sue uit. Aanvankelijk zou dat Cindy Lou als titel hebben, naar de nicht van de zanger. Maar Allison vroeg zijn beste vriend om de titel en de tekst te veranderen, zodat hij indruk kon maken op zijn vriendin. En zo geschiedde.

“Ik vond het een fascinerend lied”, zei ze er later over. “Ik hoorde het voor het eerst in het auditorium op school met honderden gillende tieners om me heen. Ik kon toen al niet blijven stilstaan toen ik het hoorde.”

Overleden

In 2008 bracht ze nog de biografie Whatever Happened to Peggy Sue? uit. Daarvoor haalde ze inspiratie uit meer dan 150 passages in haar dagboek. “Ik wilde hem zijn stem teruggeven”, zei ze bij de release ervan. “We waren heel goeie vrienden. Hij was een van de beste vrienden die ik ooit gehad heb.” De muze scheidde na enkele jaren getrouwd te zijn met Jerry Allison.

Maandag is Peggy Sue Gerron Rackham overleden. Ze werd 78 jaar.

Buddy Holly is ook bekend van hits als Maybe Baby en Bo Diddley. Hij stierf bij een vliegtuigcrash in Iowa op 3 februari 1959, samen met Ritchie Valens en JP ‘The Big Bopper’ Richardson. Over dat fatale ongeval schreef Don McLean in zijn wereldhit American Pie. Hij noemde het ‘de dag waarop de muziek stierf’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees