Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Wouter, Johan, Judith en Walter: elk met hun eigen politieke voorkeur, maar voor de rest de beste vrienden.cte

Vier De Muyncks op drie verschillende lijsten

“Op familiefeesten babbelen we niet over politiek: er zijn interessantere dingen dan dat”

Lievegem

-

Van een kleurrijke familie gesproken: de De Muyncks - Walter, Johan, Wouter en Judith - staan op 14 oktober met z'n vieren op drie verschillende lijsten. “Maar voor de rest komen we goed overeen.”

“We kunnen misschien een voorakkoordje sluiten.” Vier De Muyncks komen in Lievegem op voor drie verschillende partijen, maar dat drukt de sfeer niet. Die is gezapig, gezellig en warm.

Walter en zijn zoon Wouter staan op de lijst N-VA, Walters broer Johan doet het voor SP.A en Judith, de dochter van de derde broer, is kandidate voor CD&V. Maar als er één ding duidelijk is: over politiek mogen ze dan een andere mening hebben, ruzie gaan ze er niet over maken.

Walter (63) is de meest ervaren De Muynck als het op politiek aankomt. Hij begint aan zijn vierde verkiezingen. “Het is begonnen met te blijven hangen in café De Ploeg. Om 23 uur vroeg de WGB of ik op hun lijst wou staan. Om half drie heb ik toegezegd.”

Vier De Muyncks “We zijn een hechte familie. De politiek verandert dat niet”

Walter zou acht jaar schepen worden in Waarschoot. Na hem rolden ook zijn broer Johan (61) en zijn nichtje Judith (30) in de politiek. Johan was zes jaar schepen in Zomergem en zes jaar gemeenteraadslid, Judith schopte het tot voorzitter van Jong CD&V Lievegem en gemeenteraadslid.

Bekeren

“Ik kan mij niet herinneren dat bij de De Muyncks ooit over politiek werd gepraat”, zegt ze. “Aan de kant van mijn moeder wel: door mijn opa, eregemeenteraadslid Roger Scheirlynck, kwam ik bij CD&V terecht.” Dat Wouter (35) bij N-VA zou belanden stond in de sterren geschreven. “Mijn twee ouders (Walter en Magda Van Acker, nvdr.) en twee schoonouders (Marc Verhamme en Hilde De Langhe, nvdr.) staan alle vier op de lijst. Ik had dus geen andere keuze”, grapt Wouter, een overtuigde N-VA'er.

“Wat ik de max vind, is dat Johan mij altijd probeert te bekeren. Gij lijkt mij ‘nen linksen’, zegt hij dan. Maar ik weet wel beter.”

Heel veel politiek engagement bij de De Muyncks, maar daar proberen ze de rest van de familie niet mee lastig te vallen. “Op familiefeesten wordt niet gebabbeld over politiek: er zijn interessantere dingen dan dat”, klinkt het. “De niet-De Muyncks hebben trouwens liever dat er niet te veel over politiek wordt gepraat. Niet dat er ruzie van zou komen. Maar wel dat het op de duur tot stukken in de nacht over niks anders meer zou gaan.”

Niet allemaal in raad

Eén ding is nu al zeker: vier De Muyncks zullen niet in de gemeenteraad geraken. Vader en zoon, of twee broers: dat mag niet wegens te dichte familie. Het duo Wouter en Walter is uitgesloten, Johan en Walter ook. Wouter, Johan en Judith zou in theorie wel kunnen. “We hopen gewoon dat iedereen een goede uitslag haalt. We zien dan wel wat het wordt.”

Voor Johan krijgt de fusie nog een extra dimensie. “In Zomergem kent niemand mij. Ik ben in Waarschoot naar school geweest, heb hier in de KSA gezeten en heb hier ook mijn vriendenkring. Maar ik woon in Zomergem, net over de grens met Waarschoot, dus kon men vroeger alleen in Zomergem op mij stemmen. Door die fusie kan Waarschoot nu ook op mij stemmen. Daar ben ik toch wel blij om.”

Het beste van Enkel voor abonnees