CD&V breidt absolute meerderheid nog uit in Zandhoven

De burgemeester breidt zijn absolute meerderheid nog uit. Foto: mu

Zandhoven - Het buikgevoel van burgemeester Luc Van Hove (CD&V) is uitgekomen. De burgemeester zei dat hij het gevoel had zijn absolute CD&V-meerderheid nog te kunnen uitbreiden. Bluf dachten zijn tegenstanders, maar het is uitgekomen, met een zetel erbij.

CD&V komt op 49,5 procent en springt van 13 naar 14 zetels in Zandhoven. N-VA (25,3 procent) verliest 2 zetels en komt nu op zes verkozenen, Vlaams Belang (11,3 procent) wint een zetel erbij en krijgt opnieuw twee verkozenen in de gemeenteraad. Groen (9,6%) blijft op 1 zetel steken.

Van de kleinere partijen Open Vld, Zandhoven2018 en Gemeentebelangen kon niemand de kiezer overtuigen.

Dat CD&V zijn absolute meerderheid nog uitbreidt, is straf. De partij was in de kiescampagne wel alom tegenwoordig en burgemeester Van Hove gaf aan dat de kiezer zijn partij moest zien als de partij van Burgemeester en Schepenen. In tevredenheidsenquetes scoorde het Zandhovens beleid altijd sterk. CD&V ging zijn kiezers bedanken langs cafés in alle deelgemeenten. Ze passeerden ook in de tent van de Chiro in Viersel. "Onze prognose is uitgekomen. Onze kiezers bedanken is nu de logica, maar ik zie deze uitslag ook als een geweldige stimulans voor al onze medewerkers van de gemeente. Zij brengen dagdagelijks wat wij uitstippelen in de praktijk en hebben ook vandaag op de verkiezingsdag er weer voor gezorgd dat alles voortreffelijk verlopen is, zonder technische mankementen. Dit resultaat komt door de wisselwerking tussen beleid en onze medewerkers die zich altijd voor de volle 100% inzetten." 

Burgemeester Luc Van Hove blijft de populairste politicus met 2.210 voorkeursstemmen, gevolgd door partijgenoten Joris Geens (1.356), Steven Van Staeyen (1.208), Hans Soetemans (1.121), Mieke Maes (800). Op de zesde plaats staat Pieter Helsen (N-VA) met 735 voorkeursstemmen, eentje meer dan Rudi Willems (734). Als nieuwe verkozenen komen afgaande op de voorkeursstemmen Jelle Lauwereys en Maria Van Rompaey de ploeg van CD&V in de gemeenteraad versterken. Van Rompaey is de vrouw van Richard Bastanie, die afscheid neemt. Mieke Van Hecke raakte niet meer verkozen.

Bij N-VA doet nieuwkomer Ward Peeters (351 voorkeursstemmen) het wel goed, net als Tom Van Bergen met 333 voorkeursstemmen. Normaal leggen Pieter Helsen, Monique Suls, Ward Peeters, Tom Van Bergen, Dieter Stulens en Bart Van den Bergh de eed af voor N-VA als nieuwe gemeenteraadsleden.

Voor Vlaams Belang zetelen in principe Paul Stulens en Mieke De Moor, twee gemeenteraadsleden met ervaring. Bij de Stulensen zal dus vader Paul (333 voorkeursstemmen) voor Vlaams Belang zetelen en zoon Dieter (250 voorkeursstemmen) voor N-VA. Een vader en zoon in de gemeenteraad voor twee verschillende partijen dus.

"De kiezer heeft beslist", reageert Pieter Helsen, die zelf wel heel tevreden is met zijn persoonlijk resultaat. "Ik ben ontgoocheld, maar ook niet helemaal, want men had gezegd dat N-VA zonder Geert Van Laer en Conny Van den Heuvel het heel moeilijk zou krijgen, en uiteindelijk valt het nog mee. Zes zetels zijn geen slecht resultaat. We zullen misschien op een andere manier oppositie moeten gaan voeren de komende zes jaar. Sowieso gaat dat met verschillende nieuwe mensen zijn. Het valt ons wel op dat in Zandhoven voor de provincie wel 40% op N-VA heeft gestemd, maar voor de gemeenteraad volgen we die trend niet."  

Vlaams Belang mag twee gemeenteraadsleden afvaardigen en klimt dus een beetje uit de put die in 2012 geslagen werd bij de N-VA-opkomst. De partij voerde een harde campagne, vaak ook zeer persoonlijk gericht op de figuur van de burgemeester, met een spotprent deze week nog in de brievenbussen van de burgemeester in vrije val op een glijbaan. De oudste kandidaat van de provincie Antwerpen, Margaretha De Schutter (94) uit Pulderbos voor Vlaams Belang, deed het met 62 voorkeursstemmen al bij al niet slecht.

Of die persoonlijke aanvallen de burgemeester geraakt hebben? "Zelf kan ik daar wel tegen, mijn familie heeft het daar moeilijker mee."

Bij Groen zijn Jordi De Vlam (237 voorkeursstemmen), Ward Belmans (115 voorkeursstemmen) en Marjet Brangers (110 voorkeursstemmen) de populairste politici. Jordi De Vlam zal dus waarschijnlijk zijn zitje behouden. De Groenen hadden de hoop minstens een zetel te stijgen, maar de kiezers volgden niet.

Open Vld en Zandhoven2018 vallen buiten de prijzen. De eenmanspartij Gemeentebelangen van Thierry van de Werve kon slechts 51 kiezers overtuigen, bijna de helft minder dan in 2012. 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio