CD&V vormt meerderheid met N-VA, Wim Caeyers wordt burgemeester

Wim Caeyers wordt de nieuwe burgemeester in Mol Foto: Tommy Maes

Mol - Wim Caeyers (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Mol. CD&V vormt een nieuwe coalitie met N-VA. Beide partijen zijn ook even groot en halen samen een een ruime meerderheid van 20 op 33 zetels in de gemeenteraad. Sp.a en Open VLD plus komen in de oppositie terecht.

CD&V is met 26,5% nipt de grootste partij in Mol. N-VA haalt 25,9%. Daardoor halen beide partijen elk tien zetels in de Molse gemeenteraad. Vanavond hebben de twee partijen een coalitieakkoord afgesloten. Wim Caeyers (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester. Daarnaast krijgt CD&V nog 2,5 schepenen en de gemeenteraadsvoorzitter. N-VA heeft 4,5 schepenen. Concreet betekent dit dat CD&V de eerste drie jaar van de legislatuur de burgemeester en twee schepenen levert en N-VA vijf schepenen heeft. De laatste drie jaar heeft CD&V de burgemeester en drie schepenen, terwijl N-VA vier schepenambten invult. 

Wim Caeyers is tevreden over het resultaat van de verkiezingen. "De Molse kiezer heeft gesproken", zegt hij. "CD&V en N-VA kwamen beiden als grootste partij uit de bus. Het is daarom een logische keuze om samen een coalitie te vormen. Daarnaast ben ik ook blij met het hoge aantal voorkeursstemmen. Met bijna 3.000 stemmen wellicht het meeste dat een CD&V-kandidaat in Mol heeft behaald." 

Ook André Verbeke van N-VA is tevreden. "We hebben ons resultaat van 2012 bevestigd en we kunnen samen met CD&V een ruime meerderheid vormen", zegt hij. "De afgelopen uren hebben we samen een bestuursakkoord onderhandeld waarmee we de komende zes jaren samen met CD&V het beleid maken in Mol." 

Sp.a haalt 13,3% en zakt naar vier zetels. De partij komt nu na zes jaar weer in de oppositie terecht. "We zijn natuurlijk teleurgesteld in ons resultaat", zegt Paul Vanhoof van sp.a. "We hadden nog een meerderheid om de coalitie te kunnen verderzetten, maar CD&V beslist daar anders over." 

Ook Open VLD plus komt in de oppositie terecht. "Ons resultaat is stabiel gebleven", zegt lijsttrekker Hans Schoofs. "Dat betekent dat de Mollenaar tevreden was over onze bijdrage tot het beleid. Alleen jammer dat we nu in de oppositie terechtkomen." 

MEMO-MEERMOL haalt 11,7% en komt zo op drie zetels. "We zijn zeker tevreden over dit resultaat, want we winnen er een zetel bij", vertelt lijsttrekker Koen Van Gompel. "Dat is ook een teken dat ons werk in de gemeenteraad wordt gewaardeerd. Dat werk zetten we de volgende zes jaar verder." 

Vlaams Belang haalt 11,6% en komt ook op 3 zetels. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio