Nieuw coalitie voor Olen: CD&V, sp.a en Groen

Nieuw coalitie voor Olen: CD&V, sp.a en Groen

Foto: Marc Peeters

Olen - Olen wordt de volgende zes jaar bestuurd door een coalitie gevormd door CD&V, sp.a en Groen. Dat zijn de betrokken partijen zondagavond overeen gekomen. O1 verhuist naar de oppositie.

CD&V haalde vanmorgen een extra zetel binnen halen en klopt af op 9 (+1). Coalitiepartner O1 wint er twee bij en eindigt op 6. N-VA moet een stoeltje prijs geven, net als sp.a-Sociaal & Anders. Nieuwkomer Groen heeft één zetel. De bestaande coaltie met CD&V en O1 kwam dus versterkt uit de stembusgang, maar toch is een punt gezet achter de samenwerking. 

CD&V koos de sp.a en Groen als nieuwe partners. Deze tripartite heeft samen 12 van de 23 zetels. Een vrij krappe meerderheid dus. 

"De meerderheid is krap, maar we denken dat we Olen op een goede manier gaan kunnen besturen", zegt Chris Bakelants, de lijsttrekster van sp.a Sociaal & Anders. Cafébaas Witje Mertens, die voor de partij de meeste stemmen binnen haalde, zal zijn mandaat niet opnemen, maar laat de eer aan Joeri Jansens.

"Wij zijn koudweg aan de deur gezet en komt hard aan", zegt lijsttrekker Mario Verhaert van O1. "Zeker omdat we eigenlijk een goed resultaat hebben behaald." 

"Uit voorafgaand gesprekken was gebleven dat O1 en N-VA het goed met elkaar konden vinden en dat zij ons op de wip wilden zetten", zegt Seppe Bouquillon (CD&V) die burgemeester blijft. "Na de zaak Leen Mertens lag een verdere samenwerking met O1 voor ons ook moeilijk. Zoveel mogelijkheden waren er dan niet meer, al hadden we een twee groene zetel wel leuk gevonden."

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio