Nieuw Retie verpulvert tegenstand en pakt volstrekte meerderheid

Nieuw Retie verpulvert tegenstand en pakt volstrekte meerderheid

Groot feest in café Amelie: Nieuw Retie, de partij van burgemeester Patrick Geuens (rechts vooraan), heeft de verkiezingen gewonnen. Foto: ema

Retie - De spannendste verkiezingsstrijd van de Kempen is voor het eerst sinds vele decennia afgelopen met een afgetekende winnaar: Nieuw Retie verpulverde de tegenstand en pakt de volstrekte meerderheid in de gemeenteraad.

In Retie draaien de lokale verkiezingen van oudsher uit op een superspannende tweestrijd tussen de twee grote blokken van Nieuw Retie en CD&V. Zes jaar geleden bedroeg het verschil amper 89 stemmen. Nog eens zes jaar eerder was het zelfs nóg nipter: slechts 8 stemmen, op een totaal van meer dan zevenduizend kiezers.

Dat was vroeger. Vandaag is de partij van burgemeester Patrick Geuens de onbetwiste nummer 1 geworden, met ruim duizend stemmen méér dan CD&V. Nieuw Retie behaalt 49,78% van de stemmen, een stijging van liefst 10,32%. CD&V strandt op 35,1%, een achteruitgang van 3,06%. N-VA, dat in het huidige bestuur een coalitie vormt met Nieuw Retie, gaat heel lichtjes vooruit en eindigt op 14,8%.

Voor de zetelverdeling zijn de gevolgen groot: met 11 van de 21 zetels in de gemeenteraad, twee meer dan vandaag, heeft Nieuw Retie straks de volstrekte meerderheid in het lokale bestuur, CD&V verliest een zetel en houdt acht verkozenen over. N-VA blijft status quo met twee verkozenen: de huidige schepenen Kristel Pelckmans en Thomas Wynants. (ema)

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio