Mechelen gaat stemmen: volg hier de uitslag en reacties

Mechelen - Vandaag trekken de inwoners van Mechelen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe scoort de huidige burgemeester? Wie zal er verrassen? Van zodra er een stembureau geteld is kan je de uitslag hieronder zien. Onze lokale reporter peilt naar reacties in het winnende en verliezende kamp en volgt de coalitiegesprekken op de voet. Volg hier al onze updates over de verkiezingen in Mechelen.

Volg hier ons live verslag voor de editie Mechelen

In Mechelen vormt de stadslijst Vld-Groen-m+ van burgemeester Bart Somers vandaag een ruime meerderheid met N-VA en CD&V. Alle lijsttrekkers hebben deze voormiddag hun stem uitgebracht.

Vandaag wordt duidelijk of Somers na 18 jaar burgemeesterschap voor de vierde keer op rij de sjerp mag ombinden. "Ik was heel snel wakker, want je slaapt toch onrustig voor zo'n verkiezing. Dit een examen voor 60.000 professoren, want zoveel Mechelaars komen vandaag stemmen. Het is spannend, zelfs een beetje doodgaan. Dit is voor mij meer dan een job, het is een passie, mijn leven", vertelt hij.

Bart Somers (Vld-Groen-m+): "Ik geloof niet in absolute meerderheid"

Peilingen de voorbije weken voorspelden een absolute meerderheid voor zijn stadslijst. Maar daar blijft Bart Somers zelf nuchter over. "Je voelt dat er een heel positieve sfeer is in de stad en ik hoop dat we flink vooruitgaan. Maar een absolute meerderheid? Nee, daar geloof ik niet in. Ik hoop vooral dat we Mechelen het verschil kunnen maken met ons verhaal dat wij mensen verbinden in plaats van ze te verdelen", zegt de burgemeester nog.

Uitdaagster Freya Perdaens (N-VA) stemt ook in Hombeek

De grootste uitdager voor de stadslijst en Bart Somers is zijn huidig coalitiepartner N-VA. Met Freya Perdaens schuiven de Vlaams-nationalisten in de Dijlestad een jonge vrouw naar voor. Opvallend: net als de burgemeester woont zij in deelgemeente Hombeek en moest ze zondag in hetzelfde stemlokaal haar stem uitbrengen. "Het is een ontzettend belangrijke dag. Voor onze zijn deze verkiezingen geslaagd als we het beleid kunnen voeren dat wij in ons programma hebben uitgezet", zegt ze.

Dirk Tuypens (PVDA): "Alle reden om optimistisch te zijn"

Bij de oppositie wordt verwacht dat PVDA voor een verrassing kan zorgen door minstens een zetel binnen te halen. De partij toonde zich de voorbije jaren in Mechelen met lijsttrekker Dirk Tuypens een alerte oppositiestem. "We hebben alle redenen om optimistisch te zijn. De peilingen zijn goed voor ons en tijdens de campagne hebben we gemerkt dat er een goede atmosfeer hangt rond onze partij", zegt Tuypens.     

Caroline Gennez (sp.a): "De inzet is niet bij wie de sjerp terechtkomt"

Caroline Gennez wil met de sp.a wat graag opnieuw mee besturen. "Wij denken niet dat de inzet van deze verkiezingen is bij wie de sjerp terechtkomt. Die is bij Bart Somers en die zal er ook blijven. Voor ons is de inzet welk beleid er wordt gevoerd. Wij, met sp.a bieden de garantie op een sociaal beleid met focus op een leefbare, betaalbare en leefbare stad", zegt ze.

Wim Soons (CD&V): "Ik hoop dat we groot genoeg blijven"

Lijsttrekker Wim Soons (CD&V) was zondagmorgen om 8.30u de eerste van de kopstukken die ging stemmen. Dat deed hij samen met zijn vrouw en hij hield er de lach in. "Dat heb ik toch al twee stemmen", zegt hij. Ook voor hem is de inzet duidelijk. "Twee peilingen gaven ons 8%. Ik hoop tocht dat we daar een beetje kunnen overgaan. Ik hoop dat we groot genoeg blijven om impact te hebben", stelt Soons.

Twee mensen worden onwel in stembureau

Zowel CD&V als sp.a hebben de voorbije weken aangegeven dat ze mee willen besturen. Stemmen kunnen de Mechelaars nog tot 15u. De stembusgang kwam al vroeg op gang. Iets na 8u stonden er aan verschillende bureaus mensen aan te schuiven. Niet overal liep dat even vlot. In sporthal Iham werden twee kiezers zelfs onwel door het lange wachten. Ze moesten met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Technische problemen speelden sommige stembureaus parten. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio