Mama

Foutje: tienduizenden zwangerschapstesten teruggeroepen, nadat ze verkeerde uitslag geven

Foutje: tienduizenden zwangerschapstesten teruggeroepen, nadat ze verkeerde uitslag geven

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Zwangerschapstesten van het merk Clear & Simple worden massaal teruggeroepen, nadat uit onderzoek blijkt dat ze verkeerde resultaten weergeven. Het Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) merkte dat vrouwen bij een specifieke lijn van Clear & Simple onterecht “positief” kregen als nieuws. Om hysterie te voorkomen, proberen ze die tests nu terug te vorderen. Er zijn ongeveer 58.000 van dergelijke test in omloop, ook in België.

Het resultaat van een zwangerschapstest brengt ingrijpend nieuws, maar in het Verenigd Koninkrijk gaat dat momenteel stevig fout. Tienduizenden vrouwen krijgen onterecht het nieuws dat ze in verwachting zijn. Dat komt door een fout in de productie van een zwangerschapstest van Clear & Simple. Omdat het gaat om een zeer goedkope en gemakkelijk vindbare test, vreest het MHRA dat er talloze vrouwen, koppels en gezinnen te maken zullen krijgen met onterechte hartverscheurende teleurstellingen of frustraties.

Foutje: tienduizenden zwangerschapstesten teruggeroepen, nadat ze verkeerde uitslag geven
De zwangerschapstest in kwestie. Foto: rr

Nakijken

“Het is uiterst belangrijk dat mensen het lotnummer van hun Clear & Simple test nakijken. Als dat getal overeenkomt met één van de foutieve tests, dan raden we aan om de uitslag niet te vertrouwen”, vertelt Duncan McPherson, directeur van het MHRA. “Als er toch vragen zijn over dergelijke tests, dan raden we je aan om professionele raad te vragen.”

In het totaal zijn er 58.000 producten in omloop, die wellicht foutief geproduceerd zijn. Toch stelt het MHRA alles in het werk om de zwangerschapstesten van de markt te halen. “De veiligheid van patiënten is onze hoogste prioriteit. Daarom willen we naast de terugroeping ook vragen om elk probleem met het product te melden. Zo kunnen we anderen behoeden voor gelijkaardige problemen”, aldus McPherson.

Misgelopen

Guangzhou Wondfo Biotech bevestigt dat ze alles in hun werk stellen om de foutieve lijn terug te roepen. Volgens hen gaat het om alle tests van Clear & Simple met het lotnummer DM10220170710E en een vervaldatum in januari 2020. Bovendien voert het bedrijf uit Guangzhou in China extra tests uit op de nieuwe producties, om er zeker van te zijn dat dit in de toekomst niet meer voorvalt.

De test zegt “99,9 procent accuraat” te zijn en aan het systeem scheelt er niets, zo meldt Guangzhou Wondfo Biotech. Het HCG-hormoon wordt nog steeds correct gemeten, wat cruciaal is voor zo’n zwangerschapstest. Volgens de producent is er echter een fout in het schermpje waarop het resultaat te zien is. Doordat één deel foutief is opgehoogd, kan het streepje niet verder stijgen. Daardoor krijgen vrouwen slechts een half streepje te zien, wat normaal een indicatie is van een zwangerschap.

Ook in België zijn er zwangerschapstesten van Clear & Simple verkrijgbaar via het internet en in de drogisterij. Of ook de foutieve productie tot bij ons is geraakt, is niet bekend.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees