Kan Staf Coppens hypnotiseren? Zelfs voor scepticus Gili is het een mysterie

Dit slachtoffer van Staf kon haar “vergroeide” handen niet meer lostrekken. Mentalist Gili heeft daar zin bedenkingen bij. Foto: Het Lichaam van Coppens

Staf Coppens is een geboren hypnotiseur. Dat moest gisteren blijken in Het Lichaam van Coppens, waarin hij op straat voorbijgangers hypnotiseerde. Mentalist en scepticus Gili weet niet wat hij ervan moet denken.

Staf Coppens kreeg een spoedcursus hypnose en ging in Nederland de straat op om voorbijgangers te hypnotiseren. Dat leek aardig te lukken: de slachtoffers van Staf bleken plots met één voet vastgelijmd aan de straat en konden hun vergroeide handen niet meer lostrekken. De stunt is een mysterie voor Gili, de mentalist die zelf mensen hypnotiseert in zijn shows. Gili is een notoir scepticus, ­iemand die sowieso niet gelooft in paranormale gaven en zesde zintuigen.

“Ik was er natuurlijk niet bij in Nederland en weet dus ook niet hoeveel pogingen gelukt of mislukt zijn. Spreek je iemand aan die in hypnose gelooft, ben je al halfweg. En je weet ook niet in welke mate de camera zo’n voorbijganger beïnvloedt. Er zijn er die op tv willen komen, er zijn er die niet willen ontgoochelen.”

Of Staf Coppens echt mensen heeft gehypnotiseerd, weet Gili dus niet: “Maar als je show kunt geven, kun je hypnotiseren. En Staf is een showman. Ik heb meegewerkt aan de aflevering van volgende week, waarin ik een vermomde Staf bij studenten introduceer als een ongelooflijk straffe hypnotiseur. Staf is écht een talent, al ben ik er nog altijd niet uit waar de suggestie stopt en de hypnose begint. De meeste beweringen over hypnose moet je sowieso met een zak zout nemen. Een tijd geleden zag ik dat een hypnotherapist borstvergrotingen onder hypnose aanbood, zonder ingreep. Ik heb die man opgebeld en hem gezegd dat zoiets klinkklare onzin is. Dat geldt ook voor mensen die onder hypnose stoppen met roken. Ook mensen die onder hypnose foto’s van de vermeende leden van de Bende van Nijvel moeten herkennen of kinderen die verdrongen seksueel misbruik kunnen ophalen, daar geloof ik niet in. Omdat je met de minste suggestie een foute herinnering kunt inprenten. Ik heb problemen met mannen die ’s namiddags ballonnen plooien voor kinderen en ’s avonds zonder enige medische vorming mensen ­‘genezen’ als hypnotherapeut.”

Corrigeer

MEER NIEUWS