Minister Homans redt parking 't Veldeke, maar spaart kritiek niet

Huldenberg -

De nieuwe parking aan de school 't Veldeke in Sint-Agatha-Rode was de gemeente bijna zuur opgebroken. Na een klacht van N-VA Huldenberg had provinciegouverneur Lodewijk De Witte eind augustus bevolen de werken aan de parking te schorsen. “Toen de brief bij onze aannemer kwam, waren de werken net voltooid”, zegt burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD). “Helaas betekende dit dat onze gemeente een zware geldboete boven het hoofd hing.”

Nu geeft Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de gemeente toch gelijk. “De klacht kwam van N-VA, maar we zijn ook gered door N-VA”, zegt de burgemeester. “De minister bevestigt dat we geen procedurefouten hebben gemaakt. Het klopt dat we snel hebben gewerkt. De werken zijn gestart na het bouwverlof en na een dikke maand was de parking voltooid. Maar overhaast zijn we niet te werk gegaan: we hebben alle regels gevolgd. Nu kunnen de ouders en kinderen van 't Veldeke vrij gebruikmaken van de nieuwe parking.”

Toch spaart minister Homans haar kritiek voor het gemeentebestuur niet. Zo merkt ze op dat de beslissing van de gemeenteoverheid om een parking aan te leggen terwijl er onzekerheid bestaat om de vereiste nieuwe toegang, niet strookt met de beginselen van een behoorlijk en goed bestuur. "De overeenkomst omtrent de nieuwe toegang van de parking moest vooraf én schriftelijk hebben vast gestaan, en niet pas op 27 september 2018", klinkt het. De minister is van oordeel dat het dossier terecht werd aangeklaagd, en verzoekt de gemeente met aandrang om in de toekomst zorgvuldiger tewerk te gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio