Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Studenten met een creatief idee kunnen in het atelier terecht

KU Leuven opent lab voor jonge ondernemers: “Wij willen Silicon Valley in het klein zijn”

Geel

-

Ben je student of jonge creatieveling? Heb je een origineel ontwerpidee? Een plan voor een nieuwe zaak, maar niet de middelen om dat op te starten? Dan kan je terecht bij Cocoon2440. De ontwikkelingsruimte biedt de technologie en begeleiding om beide facetten te ontwikkelen.

Zelfs in Geel weten maar weinig mensen dat de KU Leuven een afdeling heeft in hun eigen stad. De campus van Thomas More telt zowat 450 studenten industrieel ingenieur. Daar gebeurt bovendien wetenschappelijk onderzoek dat intussen wordt toegepast in de deeltjesversneller van het Cern in Genève. Om haar aanwezigheid beter bekend te maken, opent de KUL tegenover de muziekacademie in de Stationsstraat een nieuwe ondernemerschapsruimte: Cocoon2440.

“Cocoon2440 is in zekere zin een uitvloeisel van Startup2440, een project waarmee de stad Geel, jeugdhuis Vonk en de KU Leuven jongeren tot ondernemerschap willen inspireren”, zegt coördinator Rita Thijs van Cocoon2440. “In dit multidisciplinair pand koppelen we dat ondernemerschap aan wetenschap en technologie. Dat wil zeggen dat we jongeren, studenten of andere mensen met startup-plannen bij de verschillende stappen kunnen coachen. Tegelijk kunnen we hier inspiratiesessies, hackatons en workshops rond ondernemen organiseren.” 

3D-printer

Bij Cocoon2440 kan ook aan actieve wetenschap en technologische ontwikkeling worden gedaan. Achteraan bevindt zich een uitgebouwd atelier met 3D-printer, vacuümmachine (waarmee mallen gemaakt kunnen worden van 3D-geprinte voorwerpen). “De studenten kunnen hier werk verrichten voor hun bachelor- of masterproeven en ze kunnen achteraf gewoon hun materiaal opbergen. Dat is op de campus onmogelijk. We gaan hier bovendien ook rond dronetechnologie werken en willen een minisatelliet lanceren.” 

Niet alleen studenten, maar ook STEM-leerlingen uit de derde graad secundair of andere ondernemende jongeren zijn er welkom. “Onze droom is om hier een kleine versie van Silocon Valley te maken”, zegt Rita Thijs. “We hopen dat hier tussen de aanwezige jongeren ook een soort gemeenschap ontstaat die onderling ideeën uitwisselt en samenwerkt. Maar mini-ondernemingen uit het middelbaar kunnen hier ook een pop-up winkel open houden.” 

Cocoon2440 in de Stationsstraat 24 is iedere dinsdag, woensdag en donderdag geopend van 10 uur tot 17 uur.www.cocoon2440.be

Het beste van Enkel voor abonnees