BV’s reageren op overlijden: “Ik haalde Walter Capiau naar de tv”

BV’s reageren op overlijden: “Ik haalde Walter Capiau naar de tv”

Walter Capiau in Oostduinkerke, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Foto: Photo News

Het Vlaamse televisielandschap is een icoon kwijt. Een verguisd icoon nadat zes jaar geleden beschuldigingen van seksueel misbruik kwamen bovendrijven, maar desalniettemin een icoon. “Hij was een heel grappige man die enorm kon genieten van de zee.”

Jan Van Rompaey: “Ik haalde Walter naar de tv”

Jan Van Rompaey was de man die Walter Capiau in de jaren zeventig naar de tv haalde. “Het was nog zwart/wit-tv. Walter was toen al een vedette op de radio met zijn programma “Capriolen”. Ik zag hem vaak. Ik zat zelfs geregeld in de studio tijdens de opnames omdat Walter graag publiek had en er voor de radio-opnames ook ‘lachers’ nodig waren. Walter hield me altijd goed in het oog; als ik lachte tijdens zijn “Capriolen” wist hij dat het goed was.”

BV’s reageren op overlijden: “Ik haalde Walter Capiau naar de tv”
Foto: Patrick Hattori

“In die periode maakte ik het tweewekelijke satirische programma “Magesien”. We zochten een personage dat elke uitzending een andere absurd typetje moest spelen. Een man met twee gebroken armen die aan passanten op straat vroeg zijn neus te snuiten of een economieprofessor die hangend aan een touw de zwevende franc wilde uitleggen. Walter wilde dat onmiddellijk doen en zo werd hij ook plots een gezicht in Vlaanderen. We zijn later vrij close gebleven. De mutualiteiten nodigden ons samen uit om in Zwitserland de sneeuwklassen te gaan vermaken. Walter was een groot talent. Ik hoop dat het schandaal dat zes jaar geleden naar bovenkwam daar geen eeuwige schaduw over gooit.”

BV’s reageren op overlijden: “Ik haalde Walter Capiau naar de tv”
Foto: BELGA

Margriet Hermans: “Iedereen ziek op cruise”

“Werken met Walter Capiau was een feest. Ik herinner me niets dan toffe ervaringen met hem. Hij organiseerde ook reisjes en cruises, en die ene korte cruise naar Engeland ga ik nooit vergeten. We waren daar met allemaal artiesten en BV’s, waaronder Anne de Baetselier en Daisy Van Cauwenberghe, maar op die eerste avond was iedereen ziek”, vertelt Margriet Hermans.

“Daar stonden we dan, de mensen wilden een avondvullende show zien en de enigen die nog wakker waren, waren ik en Walter. Wij hebben dan die hele avond met z’n twee moeten vullen. Eigenlijk was dat een geweldige ervaring.”

Bé De Meyer: “Niet verrast door schandaal”

“Ik was niet echt verrast toen het schandaal over seksueel misbruik losbarstte”, zei Bé De Meyer in het programma De Ochtend. Bé De Meyer was een jaar lang de assistente van Walter Capiau in het VTM-programma “Rad van Fortuin”, toen Aurore op zwangerschapsverlof was. “Je zag altijd wel jonge mannen rond Capiau hangen. Je nam dat op maar roddelde daar niet over. Er heerste daar toen een soort gedoogbeleid rond.” Bé loofde Capiau ook voor zijn gedrevenheid en professionaliteit.

Teruggetrokken in Oostduinkerke

De burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche, heeft goede herinneringen aan Walter Capiau. Dat zei hij in een reactie op zijn overlijden. Capiau leidde op het einde van zijn leven, na de beschuldigingen van seksueel misbruik, een teruggetrokken bestaan in Oostduinkerke. “Walter is hier rond de jaren 2000 toegekomen en maakte zich in korte tijd heel populair. Hij zette zich in voor liefdadigheidsverenigingen. Zo nam hij nog deel aan een wereldrecordpoging paëlla maken, en gaf hij er een fantastisch optreden”, herinnert Vanden Bussche zich.

LEES OOK. Voormalig televisiepresentator Walter Capiau (80) overleden

De burgemeester herinnert zich ook dat hij 2006 deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen in Koksijde, op de lijst van N-VA. “Maar hij raakte ondanks zijn bekendheid niet verkozen. Kort nadien kwamen de gekende beschuldigingen. Na die zaak heb ik hem niet meer veel gezien. Hij leefde een teruggetrokken leven in Oostduinkerke (een deelgemeente van Koksijde, nvdr.), maar hij had wel enkele vaste adresjes. Hij genoot enorm van het uitzicht en het strand”, aldus de burgemeester.

“Ik heb heel wat goede herinneringen. In mijn studentenjaren was ik een grote fan van zijn radiowerk. Hij is hier ook een keertje bij ons thuis geweest. Een heel grappige man. Hij pakte graag uit met grapjes van Baziel”, aldus Vanden Bussche.

BV’s reageren op overlijden: “Ik haalde Walter Capiau naar de tv”
Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. Foto: Simon Mouton
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees