“Situatie van wegploeg Cibel-Cebon nog onzeker”

Wout van Aert stapt in nieuwe veldritploeg, maar: “Ik kijk nog niet naar de weg”

Cibel-Cebon Offroad Team wordt de naam van de nieuwe eenmansploeg van Wout van Aert. De ploeg heeft ook drie co-sponsors namelijk G&V Energy Group, Heylen Vastgoed en Domo. De wereldkampioen veldrijden zat zonder ploeg nadat hij zijn contract bij het team van Nick Nuyens verbrak. Keerzijde van de medaille is wel dat Cibel-Cebon uit het wegwielrennen stapt, waardoor de renners een nieuw team moeten zoeken.

Van Aert verbrak op 18 september eenzijdig zijn contract met Sniper Cycling, de structuur achter Veranda’s Willems - Crelan. De veldrijder verwees daarvoor naar een “ernstig incident” en kwam daarna ploegloos aan de start (lees meer). Sniper Cycling liet het daar niet bij, waardoor de contractbreuk voor de rechtbank zal worden uitgevochten.

Ondanks die dreigende rechtszaak zal Van Aert vanaf nu tot het einde van het veldritseizoen uitkomen voor Cibel-Cebon. Verder zulllen ook Domo Elektro, een bedrijf van kleine huishoudapparatuur uit Herentals, Heylen Vastgoed een immobiliënfirma en G&V Energy Group in het verhaal stappen rond Wout van Aert.

Geen ploegleider

De nieuwe eenmansploeg zal geen ploegleider hebben: vader Henk van Aert neemt die taak over. “Ik wil iedereen bedanken. Het zijn moeilijke weken geweest en onvoorziene omstandigheden hebben geleid tot deze onvoorziene ploeg, maar het resultaat is niet minder mooi”, vertelde Wout van Aert. “Al die steun deed deugd. Ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond, maar dat blijkt helemaal niet het geval.”

HERBELEEF. Wout van Aert stelt nieuwe shirt voor en maakt toekomstplannen bekend

“Het was een hectische week”, zei ook manager Jef Van den Bosch. “Vlak voor hij naar Amerika vertrok heeft Wout de samenwerking gestopt met Sniper. We wisten niet wat er zou gebeuren. Wout heeft goed gepresteerd onder deze omstandigheden. Toen we vertrokken wisten we niet of hij kon koersen. Maar het is goed afgelopen en we hebben hard gewerkt aan een nieuw verhaal, een oplossing en het bleek dat er veel interesse was in Wout om hem te steuen. Het heeft mij ontroerd dat er zoveel steun was.”

De knoop om Wout te steunen was snel doorgehakt”, voegde CEO Jurgen De Witte van Cibel-Cebon toen. “Want wij hebben veel respect voor Wout. Hij vindt hier een nieuwe thuis en hij past in de visie van ons bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat we ons merk meer naamsbekendheid kunnen geven dankzij deze samenwerking met Wout. De wil is er bij ons om de beste te zijn, net zoals die er ook bij Wout is. We geloven 100 procent in deze samenwerking.”

En op de weg?

Over zijn wegcampagne wilde Van Aert weinig kwijt: “Ik hoop er in de toekomst snel meer over te kunnen zeggen maar nu kijk ik niet verder dan deze veldritploeg. Deze hele affaire heeft op mij gewogen, het was niet makkelijk en dat was in Amerika eraan te zien. Maar dit project geeft mij energie. ik kijk ernaar uit om een nieuwe start te nemen. Ik ben opgelucht. Mijn motivatie is groot en ik wil zo snel mogelijk presteren.”

Vorig jaar reed Van Aert een schitterend voorjaar op de weg, met als uitschieter de derde plaats in de Strade Bianche. Op dit moment heeft hij dus geen ploeg voor 2019 op de weg, want zijn overeenkomst met zijn nieuwe team, LottoNL-Jumbo, start eigenlijk pas vanaf januari 2020. “Er wordt nu gezocht naar een oplossing om hem ook op de weg te laten koersen. Hij heeft zijn crosswinter op zo’n manier ingedeeld dat hij ook in het voorjaar wil rijden op de weg. Dat is nog steeds het plan. Hoe dat zal gebeuren, zal de toekomst uitwijzen.”

De ambities liggen in elk geval hoog. “De intentie blijft om volgend seizoen op de weg naar de WorldTour te gaan, maar we zien wel”, vult manager Jef Van den Bosch aan. “Maar nogmaals: het belangrijkste is nu veldrijden. Nu maken we werk van de rest, maar dat kan nog een tijd duren.”

Wout van Aert stapt in nieuwe veldritploeg, maar: “Ik kijk nog niet naar de weg”
Foto: BELGA

Volgende week rechtszaak

Wout van Aert stapt in nieuwe veldritploeg, maar: “Ik kijk nog niet naar de weg”
Foto: BELGA

Van Aert verbrak vorige maand eenzijdig zijn contract met Sniper Cycling, de ploeg van manager Nick Nuyens, wegens “ernstige feiten” . De scheiding verloopt echter bitsig en dus is een rechtszaak onvermijdelijk, dat beaamde advocaat Walter Van Steenbrugge (foto) nogmaals.

“Gisteren heb ik officieel het antwoord gekregen dat Sniper Cycling niet akkoord gaat met die dwingende redenen tot ontslag en dus zal de rechtbank een uitspraak moeten doen. De zaak wordt volgende week of ten laatste de week ingeleid voor de arbeidsrechtbank, maar dan wordt pas de agenda bepaald en op een uitspraak is het nog enkele maanden wachten. Maar ik heb aangedrongen op een snelle behandeling gezien de ernst van de situatie en verwacht toch een uitspraak voor de start van het nieuwe wegseizoen.”

Goedkeuring UCI

Van Steenbrugge toonde zich optimistisch over de afloop voor de rechtbank, maar ook de UCI moet zijn goedkeuring geven om in 2019 over te stappen naar een nieuw team. “Maar ik heb al hier en daar mijn oor te luisteren gelegd en normaal moet ook dat in orde te komen.”

Wout van Aert stapt in nieuwe veldritploeg, maar: “Ik kijk nog niet naar de weg”
Foto: BELGA

Wat met de wegploeg van Cibel-Cebon?

De oprichting van het nieuwe veldritteam zal sowieso zijn gevolgen hebben voor het wegwielrennen: Cibel-Cebon was al jaren een continentale wielerploeg en lijkt er nu mee te stoppen. Veertien renners zouden op zoek moeten naar een nieuwe ploeg.

“Het volledig opdoeken van de wegploeg staat nog niet vast”, lieten Achiel en zoon Jurgen De Witte nog een (kleine) opening. “We bekijken het sowieso jaar per jaar en we hadden al beslist om de situatie te zullen herbekijken, toen er die opportuniteit met Van Aert er kwam. Of we toch nog in zee gaan met Gaspard Van Peteghem (sportbestuurder, red.) is dus nog niet beslist. Dit project loopt nog tot februari en het is nu nog afwachten wat erna gaat gebeuren. In principe zijn we niet geïnteresseerd om als co-sponsor in een wegploeg te stappen.”

LEES OOK. Ze leken een droomduo, maar het liep he-le-maal mis. Hoe Wout van Aert een hekel kreeg aan Nick Nuyens

LIVE. Wout Van Aert stelt nieuwe shirt voor en maakt toekomstplannen bekend

Wout van Aert stapt in nieuwe veldritploeg, maar: “Ik kijk nog niet naar de weg”
Foto: BELGA
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.