Hoe Japanse kunst kan helpen om gelukkiger te worden

Hoe Japanse kunst kan helpen om gelukkiger te worden

(Genrebeeld) Foto: Shutterstock

Je job verliezen of een pijnlijke scheiding: volgens de Amerikaans-Japanse auteur Candice Kumai kan je met behulp van een Japanse kunstvorm beter omgaan met tegenslagen: “Leer je fouten omarmen en je komt er sterker uit.”

Schrijfster en chef-kok Candice Kumai wijst in haar nieuw boek op het belang van Kintsugi, een Japanse kunstvorm waarbij gebroken keramiek opnieuw gelijmd wordt met goud. “Het idee achter de techniek is eigenlijk simpel: Leer je imperfecties omarmen en eenmaal je jouw fouten aanvaard hebt, sta je sterker in het leven. Vandaar het goud: je komt er sterker uit.”

Hoe Japanse kunst kan helpen om gelukkiger te worden
Foto: Kintsugi

Nieuw is de Japanse techniek alvast niet: “Kintsugi wordt al 400 jaar gebruikt. Elke breuk is uniek en in plaats van de schaal zo goed mogelijk te herstellen, accentueren we net de breuken: de ‘littekens’ zijn deel van het ontwerp én ook van het leven. Het resultaat is uniek en mooi.” Het is volgens Kumai een mooie metafoor die aantoont dat je fouten en brokken mag maken alsook leren om je angsten en onzekerheden te aanvaarden.

Het boek, Kintsugi Wellness: The Japanese Art of Nourishing Mind, Body, and Spirit, is sinds kort ook te vinden in de Belgische boekhandel. “Het heeft me drie jaar gekost om het boek te schrijven. Mijn grootmoeder en moeder hebben we wegwijs gemaakt in de levenswijze maar het was pas onlangs dat ik besefte wat het eigenlijk inhield. Ik ging door een moeilijke periode en besloot om naar Japan te reizen om er een meester in de Kintsugi te ontmoeten. Het drong tot me door dat mensen metaforen en voorwerpen nodig hebben om te leren hoe ze moeten omgaan het leven.”

Het boek, dat ongeveer 336 pagina’s telt, onthult hoe je de levenswijze kan omarmen. We zetten alvast enkele praktische principes op een rijtje:

Hoe Japanse kunst kan helpen om gelukkiger te worden
Foto: Kintsugi

Wabi Sabi: bewonder imperfecties

Deze techniek gaat om het vieren van imperfecties. “Iedereen gaat wel eens door een moeilijke periode in zijn leven en een perfect leven leiden, is gewoon niet realistisch. Wabi Sabi leert ons om de goede tijden te omarmen en ons ook meteen voor te bereiden op slechtere tijden: goede tijden (en ook slechte tijden) blijven niet eeuwig duren. Als je weet dat er een dal aankomt, kan je er gemakkelijker mee om.”

Een andere tip? Stop met vergelijken: met andere personen, carrières en financiële aangelegenheden. “Door sociale media is het zo gemakkelijk om jezelf te vergelijken met anderen maar daar word je niet blij van. Integendeel. Stop ermee, zet het van je af en pas dan zal je rust vinden.”

Gaman: Veerkrachtig leven en tolerantie

Dit mag dan niet zo evident zijn, toch leven verschillende (jonge) Japanners volgens het principe van Gaman. “Gaman is eigenlijk het vermogen om kalm te blijven in moeilijke situaties. Denk daarbij aan een stressvolle dag, een slecht humeur, een ruzie...je kan je beter kalm en flexibel opstellen. Het is een nuttige techniek om opnieuw rust te vinden en te stoppen met zelfbeklag.”

Eioshoku: Voeding

Ook de voeding speelt een belangrijke rol. “Een positieve geest start met een gezond lichaam. Gezonde en lekkere voeding is eigenlijk de basis van Kintsugi. Met de juiste voeding zorg je namelijk beter voor jezelf.” Maar dat wil niet zeggen dat we massaal op dieet moeten. “Eten zien en eten voedt niet aan het lichaam maar ook de ziel. Maak het vooral niet te ingewikkeld en denk niet continu na over wat je wel en niet kan eten: hoe simpeler, hoe minder zorgen.”

Yuimaru: Omarm anderen

Hiermee verwijst Kumai naar haar entourage en sociaal leven. “Hoe moeilijk een periode ook is, de steun van vrienden, familie en dierbaren is onmisbaar. Iemand hebben om op terug te vallen als het niet goed gaat, is goud waard.” Maar reken niet alleen op je dierbaren als het slecht gaat. “Als je ook de goede periodes deelt met je vrienden en familie, wordt de band tussen jullie versterkt.”

Kansha: Wees dankbaar

Wat er ook aan de hand is, wees altijd dankbaar om wat je al hebt. “Dankbaar zijn, lijkt dan wel de meeste logische reactie bij het krijgen van een cadeau of compliment, toch gaat het veel verder dan dat. Wees ook dankbaar voor bepaalde ervaringen en momenten in je leven: het zal je geest alleen maar ten goede komen.”

Corrigeer