Zulte Firtelt voor de 161ste keer

Zulte Firtelt voor de 161ste keer

Foto: Laurens Van Heuverswijn

Zulte - Op zondag 7 oktober zit de firtelbok weer op de wagen in Zulte. De Zultenaars gaan daarvoor voor de 161ste maal hun firtelbokken van stal halen. Een goed gevulde autokaravaan, een sfeervol praalgedeelte en uiteraard de fantastische en vaak superoriginele en grappige Firtelkarren, dat is al jaren Firtel in Zulte. Op zaterdagavond komt de jongere jeugd al uitgebreid aan zijn trekken. Deze 161ste Firtelstoet is een organisatie van vzw Feest- Firtel- & Cultuurcomité Zulte.

Kinderbokkenworp en kermissolden

De kermis wordt niet alleen gevierd op zondag. Ze wordt al op gang gebracht met een heuse kermisopening op zaterdag. Kinderen kunnen er vanaf 16 uur genieten van de kermissolden en om 19 uur openen de hemelsluizen. Hopelijk geen regen maar massa's speelgoed en snoepgoed vallen er dan letterlijk uit de lucht tijdens de kinderbokkenworp. Het kind staat centraal op zaterdagavond.

Firtelzondag

Omstreeks 14 uur zullen 100 reclamewagens de stoet op gang trekken. Snoepgoed, allerlei gadgets en zoveel meer zijn er te grijpen. Grijpen, wie grijpen kan is de simpele boodschap. Maar die reclamestoet is slechts een kleine opwarmer. Het folkloristische deel moet er nog aankomen. Maar vooraleer het "anarchistisch straattheater" op de 'meute' wordt losgelaten; kan er genoten worden van een praalgedeelte. Muziek, dans, reuzen, ... staan hierbij centraal. Ze zijn een onmisbaar onderdeel van de Zultse Firtel.

Maar de echte leute komt van de negen Zultse verenigingen en hun straattheater met een vlijmscherp kantje. De plaatselijke wijken en verenigingen geven hun kijk op het voorbije jaar. Van lokale politieke affaires, tot grote wereldproblemen, alles komt aan bod. Een klein beetje berenvel is hier soms wel nodig. Misschien gaat het ook wel over de verkiezingen?

De firtelkarren houden halt voor hun wagenspel op acht plaatsen verspreid over het circuit (zie bijgevoegde tekening).

Om de zondag af te sluiten is er om 17.30 u aan het Sociaal Huis de jaarlijkse bokkenworp, waarbij er heel wat prijzen te winnen zijn.

Zulte Firtel gaat vreemd

In de Gaston Martenszaal kan je op firtelzondag van 10 tot 20 u even vreemdgaan dank zij de Wereldwinkel. Die schenkt o.a. fruitsap, bier en wijn van eerlijke handel. Je proeft er ook cocktails of misschien kies je voor koffie met zelfgebakken taart? De opbrengst gaat naar een moederhuis in Burkina Faso. De toegang is gratis.

Nieuw

Dit jaar valt er ook een nieuwigheid te beleven op dinsdagavond. Het traditionele vuurwerk wordt in een nieuw kleedje gestopt en omgetoverd tot een spetterende muzikale lasershow. Vurige lasershoots worden op de kerk van Zulte geprojecteerd. Deze show begint om 21uur aan de bibliotheek.

Verkeer op Firtelzondag

Tussen 11u en 22 u is er parkeerverbod  langs de beide zijden van het parcours. Waalstraat  -Staatsbaan – Statiestraat – Kapellestraat - Olsenestraat

Tussen 11u en 15u is er parkeerverbod langs de beide zijden van de straten waarin praal- en of firtelwagens worden opgesteld: Doornstraat, Warandestraat,  Beekstraat, Paradijsstraat en Ellegemstraat. Zie verkeersborden voor de regeling ter plaatse.

De omloop wordt volledig verkeersvrij gemaakt vanaf 13u en zal geleidelijk worden vrijgeven na doortocht van de stoet. De N43 is normaal terug vrij vanaf 18u.

Wie vanuit de centrumstraten (Anglo, Nijverheidsstraat, Kastanjelaan, Zaubeekstraat) Zulte wil verlaten tijdens de stoet, maakt best de oversteek aan de kruispunten Kastanjelaan/Kapellestraat en Zaubeekstraat/Waalstraat. Gelieve hierbij voorrang te verlenen aan deelnemers van de stoet en het parcours verder niet te gebruiken.

De omleiding van de N43, is in beide richtingen voorzien langs Centrumstraat – Oudenaardestraat – Karreweg – Gentse Heerweg – Drogenboomstraat – Oude weg en Staatsbaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio