Vzw Brussels Grondwitloof promoot wintergroente met feestelijke opening

Vierde generatie Cools blijft zweren bij grondwitloof

Vierde generatie Cools blijft zweren bij grondwitloof

In het witloofkot wordt het witloof handmatig 'gekuist'. Foto: jdw

Zemst / Weerde -

Witloof, een typische Vlaamse wintergroente, werd 150 jaar geleden bij toeval ontdekt en maakte een hele evolutie door. Het echte grondwitloof wordt nog maar op een honderdtal Vlaamse bedrijven geteeld. De familie Cools doet dat al vier generaties.

Het bedrijf staat zondag decor voor de feestelijke start van het nieuwe grondwitloofseizoen van september tot mei. Grondwitloof onderscheidt zich van andere teeltwijzen in schuren en op watercultuur door de buitenkweek onder dekgrond.

Wannes Cools startte de authentieke teelt van grondwitloof op zijn landbouwbedrijf in de jaren ‘40. Dat was heel arbeidsintensief: de wortels werden geoogst met de riek en later met de witloofploeg, de grond werd opgewarmd met ‘duveltjes’, kleine kacheltjes die in een kuil geplaatst werden, waarvan de hete rook door een buis onder de grond en de witloofwortels geleid werd.

Evolutie

Cois, Jos en de huidige bedrijfsleider Thomas liepen in zijn spoor en hebben de techniek zien evolueren. “Van de witloofketels met warmwaterbuizen over elektrische bodemverwarming, witloofschuren waarin het comfortabeler werken was, warmtepompen tot de hydrocultuur op water”, zegt Jos.

“Wij kozen in de jaren ‘60 voor elektrische grondverwarming en dat systeem werkt nu nog. Het witloof bracht welstand in de regio waar veel kleine boeren probeerden te overleven met enkele koeien, vroege aardappelen, graan, marktgroenten en wat mestvee.”

Ook vandaag blijft Thomas de teeltwijze en traditie van het grondwitloof trouw. “Witloof op watercultuur is een totaal ander verhaal met onbetaalbare investeringen en een ander product. Om het kwaliteitslabel ‘BGA’ (Beschermd Geografische Aanduiding) Brussels Grondwitloof’ te mogen voeren, moeten we aan drie belangrijke voorwaarden voldoen”, zegt Thomas.

Beschermde regio

"We moeten ons eigen witloofzaad telen, hybriden zijn niet toegelaten. De kroppen moeten opgroeien onder een laag dekgrond en de teelt gebeurt in een beschermde regio, hoofdzakelijk in Vlaams-Brabant. Informatie op het label maakt ons witloof traceerbaar tot de teler en schept een band met onze klanten.”

De werkomstandigheden op de witloofbedrijven zijn een stuk verbeterd. Toch vergt de teelt nog steeds veel handenarbeid. “Het bijsnijden van de cichoreiwortels, het intafelen van die wortels, het oogsten en het ‘kuisen’ van het witloof is allemaal handwerk, maar levert wel een kwaliteitsproduct op dat ik afzet via kleinverpakking bij Carrefour en korteketenverkoop aan huis. Consumenten kunnen daarvoor online bestellen en hun dagvers witloof komen afhalen.”

Zondag is het bedrijf in de Hauwlandweg in Weerde te bezoeken vanaf 13 uur. Er zijn rondleidingen, animatie en lekkere witloofhapjes.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio