Buurtbewoners zijn getreuzel beu en spuiten zelf fietsstraat: “Fietsen mag geen durfsport zijn”

Buurtbewoners beschilderen het wegdek om automobilisten meer attent te maken. Foto: amg

Brussel / Schaarbeek -

Een tiental inwoners van Schaarbeek en deelnemers van de actiegroep 1030/0 hebben vrijdagochtend de fietsstraat in de Achille Detiennestraat overschilderd. Daarmee willen ze de gemeente wijzen op het belang van veilige fietspaden.

De Achille Detiennestraat in Schaarbeek is een fietsstraat zonder al te veel verkeer. Toch is het er voor fietsers dikwijls gevaarlijk. “Auto's willen in deze smalle straat soms kost wat kost fietsers voorbijsteken. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Met onze actie willen we het belang van deze fietsstraat nog eens onderstrepen”, vertelt Pieter Fannes, een van de initiatiefnemers en lid van de actiegroep 1030/0, die ijvert voor nul verkeersdoden in Schaarbeek.

Daadkrachtig

Daarom hingen ze vrijdag een extra verkeersbord op en verfden ze de straat om tot fietsstraat. “Uiteraard kadert deze actie in een groter geheel. We willen dat op het hele grondgebied fietsers veilig kunnen rondrijden. Het gemeentebestuur zit op dezelfde golflengte, maar is te weinig daadkrachtig. Daarom stropen we zelf de mouwen op.”

De organisatie 1030/0 wil ook andere straten tot fietsstraat omvormen. “De Josafatstraat wordt door de aanwezigheid van een school best een fietsstraat. Op alle kleinere wegen zou de fiets een prominente plaats moeten krijgen en zou de auto teruggedrongen moeten worden. Daarnaast zouden we op de grotere wegen en grote verkeersassen ook liever afgescheiden fietspaden zien.”

Te gevaarlijk

“Veel mensen gebruiken het argument dat het te gevaarlijk is om niet te fietsen, en ik moet ze daarin gelijk geven. Fietsen zou geen durfsport mogen zijn. Daarom sporen we het gemeentebestuur aan tot actie. We merken dat ze op sommige vlakken - wanneer er bijvoorbeeld parkeerplaatsen moeten sneuvelen om de situatie veiliger te maken - terughoudend zijn”, zegt Fannes.

Dat gemeentebestuur organiseert vanaf volgende week donderdag een expo met werken van de overleden illustratrice Stephanie Verbraekel in het Huis van de Vrouw. De journaliste overleed bijna een jaar geleden na een tragisch ongeval op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek. Het collectief 1030/0 heeft met de ouders van Stephanie werken van haar uitgekozen die tentoongesteld gaan worden.

INFO

INFO

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees