Uit CD&V gezette Safiye Calinalti beschuldigt voormalige partijgenoten van opgezet spel: “Ik voel me bij het vuilnis gezet”

Safiye Calinalti toont zich strijdvaardiger dan ooit. Foto: ies

Lokeren -

De storm rond de vermeende ‘Grijze Wolvin’ Safiye Calinalti op de Lokerse CD&V- lijst is nog lang niet gaan liggen. Ze reageert vol ongeloof op haar verwijdering uit de partij. Ze blijft echter kandidaat voor de gemeenteraad. “Ik voel me bij het vuilnis gezet”, zegt ze.

Safiye Calinalti werd geboren in Turkije en kwam met haar ouders in 1975 naar Berlare. Ze studeerde handel. Nadien verhuisde ze naar Lokeren. Na haar echtscheiding verbleef ze enkele jaren in Antwerpen, maar sinds een viertal jaar woont ze weer in Lokeren.

“Ik spreek Frans, Nederlands en Engels en was in 1991 de eerste interculturele bemiddelaarster”, zegt ze. “Bij problemen tussen allochtone inwoners en het bestuur probeerde ik een oplossing te zoeken. Niet alleen de Turkse maar ook de Marokkaanse gemeenschap in Lokeren hebben altijd op mij een beroep kunnen doen.” “Mijn jongste zoontje heeft het syndroom van Down. Zo ben ik ook actief geworden in het oudercomité van De Vinderij, waar ik me inzet voor kinderen met een beperking. Ik ben ook actief in vzw De Moazoart, waar we mensen helpen die in armoede leven.”

Affiches overplakken

Zo kwam ze ook in contact met alle Lokerse politieke partijen. “Ze hebben me allemaal gevraagd om bij hen op de lijst te staan. Maar ik koos voor CD&V. Ik ken Filip Liebaut al meer dan twintig jaar. Ik voelde dat de christelijke waarden het beste aansloten bij mijn principes”, verklaart ze.

Zo belandde ze op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. “Maar al snelde voelde ik dat niet iedereen binnen de partij dat leuk vond. Blijkbaar kwam ik te fel voor mijn mening op en voelde men dat ik misschien te populair was. Ik ondervond zelfs dat partijgenoten mijn affiches overplakten.”

Klap op de vuurpijl was het filmpje dat N-VA deze week online gooide. “De beelden die daar getoond werden, zijn eerst en vooral vijf jaar oud. Ze betekenen voor mij niks. De foto van vorig jaar is een fotocollage die louter privé bij mij hier in huis is genomen. Het teken van de Grijze Wolven wordt onder de Turken gebruikt als teken van liefde voor ons vaderland. Niet meer, niet minder. Ik heb niks te verbergen. Ik word niet beschuldigd van fraude, ben geen pedofiel, organiseer geen schijnhuwelijken, heb niks te maken met terrorisme of wat dan ook. Dat men maar eens bewijst dat ik racist of fascist ben. Integendeel. Vorig jaar organiseerde ik in Gent nog een internationaal kinderfeest met kinderen van alle nationaliteiten en religies. Ik maak geen onderscheid.”

Toch gooide de partij er haar donderdagavond uit. “Zonder mij zelfs de kans te geven om me te verdedigen. Meer dan enkele sms'jes kreeg ik niet. Is dat democratisch? Ik dacht het niet."

Doorgaan met campagne

Calinalti gaat in elk geval door met haar campagne. “Nu, nog meer dan ooit, wil ik me bewijzen. Dat ik eventueel als onafhankelijke moet gaan zetelen, stoort me niet. Iedereen zal op mij kunnen rekenen, ongeacht kleur of achtergrond.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio