Het niet alledaagse verhaal van Isaiah Austin, het basketbaltalent van 2m16 voor wie de NBA verboden terrein is

Het niet alledaagse verhaal van Isaiah Austin, het basketbaltalent van 2m16 voor wie de NBA verboden terrein is

Foto: rr

Het zal je maar overkomen. Je kan geweldig goed basketballen en je hebt ook fysiek gezien alles om een uitstekende NBA-speler te zijn. Maar dan laat je de beste basketbalcompetitie ter wereld je niet toe. Het verhaal van Isaiah Austin is, op z’n zachtst gezegd, niet alledaags.

41 punten tegen Henan, 38 punten tegen Lhasa en 57 punten tegen Hefei. Het zijn straffe prestaties die de bijna 25-jarige center laat noteren voor zijn club Guangxi Rhinos in de Chinese NBL, het tweede basketbalniveau in China. Austin speelt daar alles kapot met zijn bijzonder atletische 2m16. Hij zit dit seizoen aan gemiddeld 35 punten, 10 rebounds, bijna 2 blocks en 1 steal. Hij knalt gemiddeld 53 procent van zijn schoten binnen, waarbij hij per wedstrijd zeven driepunters schiet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I smell blood in the water and my eyes light up. I’m on my savage shit. #playoffs

Een bericht dat is gedeeld door @ isaiahaustin op

“Ik ben een complete mismatch”, zegt Austin aan Bleacher Report, doelende op het feit dat niemand in de NBL op hem kan verdedigen. “Ik ben echt goed in vorm. Reden te meer waarom het pijn doet dat veel mensen mij geen kans willen geven. Zelfs na het spelen van een bom minuten (soms de volledige 48 minuten voor zijn club, red.) en het dagelijks trainen, zie en voel ik geen achteruitgang. Ik word eigenlijk alleen maar gezonder.”

“Op een bepaalde manier beleef ik echt wel een droom”, aldus Austin. “Ik kan leven door dit contract hier in Azië en ik amuseer me. Echt waar. Veel spelers die in het buitenland zijn gaan spelen, vertelde me dat ze hun liefde voor het spelletje wat verloren. Maar dat heb ik helemaal nog niet gevoeld. Integendeel, mijn liefde voor basketbal groeit alleen maar.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

That’s on my momma, I served em like Benihana’s! #TheRealIsBack #GuangxiYear2 #April15 🦏

Een bericht dat is gedeeld door @ isaiahaustin op

Verboden terrein

Een beer van een vent die barst van het basketbaltalent en een unieke skill set heeft… Die moet het toch kunnen maken in de NBA? Of alleszins zijn kans krijgen. Bij Austin ligt dat net wat anders. Bij de Amerikaan werd in 2014, enkele dagen voor de NBA Draft, het syndroom van Marfan vastgesteld. Daardoor wordt onder andere de aorta vergroot, wat tot fatale hartproblemen kan leiden. En omdat fysieke inspanningen de bloeddruk verhogen, verklaarde de NBA Austin toen medisch ongeschikt om te spelen in de beste basketbalcompetitie ter wereld.

Een NBA-team mag dan nog zo onder de indruk zijn van de 24-jarige ex-speler van de University of Baylor, ze mogen hem gewoon geen contract aanbieden. En dat is ook meteen de reden waarom andere clubs achterdochtig zijn. In de NBL houden ze blijkbaar minder rekening met het medisch dossier van basketters en dus kreeg Austin daar wel zijn kans. Met succes.

“Isaiah zit in een grijze zone”, aldus dokter David Liang van de Stanford University, die Austin begeleidt. “Zijn aorta is technisch gezien abnormaal, maar slechts héél licht abnormaal. Als die 1mm kleiner zou zijn, zou zijn aorta normaal zijn. Maar we hebben een plan opgesteld. Hij mocht stap voor stap wedstrijden spelen, terwijl ik zijn hart controleerde. Eind 2016 gaf ik hem het groene licht voor een professionele carrière. Hij kent de risico’s die eraan verbonden zijn. Wie ben ik om hem tegen te houden? Hij zag er fysiek en emotioneel van af dat hij niet kon spelen.”

Het niet alledaagse verhaal van Isaiah Austin, het basketbaltalent van 2m16 voor wie de NBA verboden terrein is
Foto: rr

Austin contacteerde de NBA in de hoop een contract te kunnen tekenen, desnoods in de G-League (de opleidingscompetitie, red.) of gewoon al een contract voor een trainingskamp. De NBA liet hem een test ondergaan, maar natuurlijk kwam zijn ziekte opnieuw boven. Opnieuw een ‘njet’ dus voor Austin.

Dankbaar

De Amerikaan raakte bijna in een depressie, maar tekende in 2017 dan toch voor KK FMP Beograd uit Servië. Al wilde de club geen verantwoordelijkheid opeisen als er iets zou gebeuren.

In juli van dat jaar trok hij naar de Guangxi Rhinos, waar hij meteen explodeerde en na een tussenstop in Libanon bezig is aan zijn tweede (succesvolle) seizoen. “Ik ben gewoon blij dat ik terug aan het basketten ben”, aldus Austin. “Dat miste ik zo erg. Langzaam maar zeker ging er iets in mij dood. Maar nu ik een professionele carrière aan het uitbouwen ben en er wat geld mee kan verdienen voor mijn familie… Daar ben ik echt dankbaar voor.”

“Aan zijn aorta is nog niets verandert”, zegt dokter Liang, die zijn patiënt als een van de weinige geen medicijnen ziet nemen tegen Marfan. Austin is dan ook zeker van zijn zaak. “Ik denk nooit aan mijn gezondheid als ik speel. Ik weet hoe ik me voel, ik ken mijn lichaam en ik weet dat ik gezond ben.”

Corrigeer