De Sterrebloem Meigem krijgt Groene Vlag van Eco-Schools

Deinze - Vrijdag overhandigde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege aan 18 Vlaamse MOS-scholen, waaronder ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem uit Meigem, de Groene Vlag van Eco-Schools. Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor duurzame scholen. Wereldwijd werden al 51.000 Groene Vlaggen uitgereikt aan scholen uit 67 landen. Om de Groene Vlag te kunnen behalen, moeten scholen voldoen aan zeven succesfactoren die zijn afgesproken op internationaal niveau en gecoördineerd worden door de Foundation for Environmental Education (FEE). Drie programma’s van de FEE leiden tot het behalen van een vlag nl. de Groene Sleutel voor hotels en vakantieverblijven, de Blauwe Vlag voor vijvers en havens en de Groene Vlag voor scholen.

MOS, een samenwerking van het Vlaams Departement Omgeving met de vijf Vlaamse provincies en de VGC, reserveert de Groene Vlag voor Vlaamse scholen die gedurende twee schooljaren rond het thema duurzaamheid aan de slag gaan. ECO-Schools werken op die manier ook aan de SDG’s of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties in 2015 bepaalde. Wereldwijd werken landen aan die doelstellingen om duurzaamheid een krachtige plek op de agenda te geven. ECO-Schools werken stap voor stap aan één of meerdere thema’s zoals bijvoorbeeld duurzame voeding, water, wereldburgerschap, enz. Ze leren dat die thema’s niet los staan van elkaar, maar elkaar beïnvloeden. Afval kan in het water belanden en zo bijvoorbeeld de ‘plastic soup’ op zee vergroten.

Vijf Limburgse, zeven Oost-Vlaamse, één West-Vlaamse, twee Antwerpse, één Vlaams-Brabantse en twee Brusselse scholen mogen zich nu ambassadeur noemen op het vlak van duurzaamheid en ontvangen daarvoor dit jaar de Groene Vlag. De tien basis- en acht secundaire scholen zetten zich actief in om duurzaam denken en handelen centraal te stellen in het hele schoolleven  (overzicht scholen onderaan). Het Eco-School label is twee jaar geldig. Een school kan daarna opnieuw het label behalen als de volledige procedure van twee schooljaren succesvol doorlopen wordt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio