Prikkelarme kermis

Prikkelarme kermis

Foto: Eddy Lefevre

Zulte - Een kermis gaat altijd gepaard met heel wat muziek, felle lichten en lawaai. Het hoort er traditioneel bij, maar dat kan voor sommige mensen ook een grote hinder zijn. Zulte wenst voor de eerste keer een prikkelarm moment te voorzien tijdens de firtelkermis op maandagnamiddag 8 oktober. Mensen met epilepsie of extra gevoelige mensen, kinderen bijvoorbeeld, kunnen zo ook eens zonder zorgen genieten van de kermis. Het vuurwerk op dinsdagavond wordt vervangen door een lasershow, dat is dan weer huisdiervriendelijker dan een echt vuurwerk.

Mensen met epilepsie en mensen die extra gevoelig zijn, hebben vaak veel moeite met een bezoek aan de kermis. Voor kinderen zijn de attracties wel leuk maar door een teveel aan prikkels, wordt het hen al snel te veel. Deze gevoelige personen hebben vaak problemen met de harde muziek en de felle lichten, omdat ze die op openbare plekken niet kunnen filteren of zelfs uitschakelen.

Het gemeentebestuur van Zulte wenst voor de eerste keer een prikkelarme kermis aan te bieden op maandag 8 oktober 2018 van 16 tot 18 uur op het Gaston Martensplein. Op die manier kunnen mensen met epilepsie of mensen die hoog gevoelig zijn ook genieten van de kermis.

De kermisuitbaters zullen hiervoor de verlichting maximaal doven en de muziek tot maximum 30 db laten spelen.

Lasershow

Op dinsdagavond 9 oktober vindt normaal gezien het vuurwerk plaats op het Gaston Martensplein in Zulte, als afsluiter van de Firtelkermis en van het kermisseizoen. Er werd dit jaar beslist om geen vuurwerk aan te bieden maar een licht- en klankspektakel. Het traditionele vuurwerk wordt in een nieuw kleedje gestopt en omgetoverd tot een spetterende muzikale lasershow. Vurige lasershoots worden op de kerk van Zulte geprojecteerd.

Een gespecialiseerde firma biedt een spektakel voor jong en oud van aan de bibliotheek. Alle toeschouwers kunnen dit bekijken vanaf de parking van de bibliotheek en er rond, hiervoor wordt de doorgang tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Het licht- en klankspektakel is een diervriendelijk alternatief en kan ook bij minder goed weer altijd doorgaan. Deze huisdiervriendelijke show begint om 21 uur aan de bibliotheek.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio