Dr.J.Goossenaertskring ontvangt omstreden politicus

Ex-Catalaanse minister-president Puigdemont te gast in Lochristi

Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president die momenteel in ballingschap leeft in Waterloo, zorgde zondagmiddag voor een flinkgevulde zaal boven de drankencentrale van Nico & Kathy. Op uitnodiging van de dr. Jozef Goossenaertskring - die de eerste contacten legde op een lezing in Moerbeke - bracht de bekende strijder voor Catalonië een vurig pleidooi voor democratie, de enige uitweg in de politiek. "We staan allemaal samen achter één doel, een Europa creëren van vrijheid en vrede", stelde hij.

Guido Moons, oud-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, zorgde in zijn flamboyante stijl voor een gedegen historische uiteenzetting over de Catalaanse problematiek, die door Puigdemont in Catalaanse versie werd meegehoord. "Dit is exact hoe de situatie in Catalonië in elkaar zit", klonk het bij het begin van de korte getuigenis van de eregast.

Puigdemont focuste daarna vooral op de rol van Europa en de solidariteit en steun die hij hier ondervindt voor zijn zaak. De voorbije weken sprak hij in Nederland, Zwitserland, Schotland, Italië en Duitsland. Samen met zes collega's in ballingschap wacht hij op een signaal van de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez om het tij en vooral het klimaat voor zijn zaak te doen keren. Negen andere strijders voor de onafhankelijkheid van Catalonië zitten op enkele dagen na een jaar in de gevangenis. Iets wat wel vaker kritische stemmen doet opgaan over de "vlucht voorwaarts" van de politicus naar Europa. Enkele weken geleden bracht Puigdemont samen met journalist Olivier Mouton het boek "De Catalanaanse crisis. Een kans voor Europa" uit, en werk dat zondagmiddag ook stevig werd gesigneerd door de auteur.

Na afloop van de lezing mocht Puigdemont uit handen van Goossenaertskring-voorzitter Raf Cosyns een prachtig beeldhouwwerkje van Koning Nobel ontvangen, een schenking van de familie Matthijs. "Koning" Nobel kreeg met een verbaal politiek duwtje al meteen de rol van "president"  toegewezen. 

In het kader van het kunstgrasproject voor SK Lochristi mocht Carles Puigdemont ook zijn handtekening zetten op een shirt van Barcelona, dat nadien in de zaal werd verloot. Het kleinood bracht meer dan 800 euro op. Jacqueline Van Hulle - Baetslé uit Lovendegem won met haar inzet van 20 euro meteen een fijne verrassing voor haar 19-jarige kleinzoon Luca die onlangs nog Camp Nou bezocht. De familie van Hulle behoort overigens tot de persoonlijke vriendenkring in België van Carles Puigdemont. 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio