Banksy stak jaren geleden al versnipperaar in lijst van ‘Meisje met ballon’ om het zichzelf te laten vernietigen

Banksy stak jaren geleden al versnipperaar in lijst van ‘Meisje met ballon’ om het zichzelf te laten vernietigen

De eigenzinnige kunstenaar Banksy heeft het plan om het schilderij ‘Meisje met ballon’ te vernietigen jaren geleden al tijdens een veiling bedacht. Dat vertelt de man zelf op zijn sociale media. “Een paar jaar geleden bouwde ik de versnipperaar, om hem in mijn kunstwerk te steken”, vertelt hij. Zaterdag zette hij het toestel in werking, nadat er meer dan 1,18 miljoen euro werd geboden voor het kunstwerk.

Banksy stak jaren geleden al versnipperaar in lijst van ‘Meisje met ballon’ om het zichzelf te laten vernietigen
De schok was groot in Sotheby’s in Londen. Foto: REUTERS

In veilinghuis Sotheby’s wisten ze niet wat ze zagen, toen er net een telefonisch bod van maar liefst 1,18 miljoen euro was aanvaard voor ‘Meisje met ballon’. Plots begon er immers een geluid te zoemen in de lijst van het werk, waarna het doek naar beneden viel, recht door een versnipperaar. Van het bekende kunstwerk was er na enkele seconden niet veel meer over dan enkele repen stof.

Wat toen meteen vermoed werd, is nu bevestigd. Het is de maker van het kunstwerk zelf, die achter de opvallende vernietiging zit. Dat bevestigde hij met een video op zijn Instagramprofiel. “De drang om te vernielen is ook een creatieve drang”, verdedigt hij zichzelf met een quote van Picasso. Op die manier wilde hij een ultieme middenvinger opsteken naar de kunstsector, waarmee zoveel geld gemoeid is.

Banksy’s prioriteiten liggen immers elders. De kunstenaar - niemand weet wie hij écht is - staat bekend om zijn provocerende anonieme acties. Hij won de harten van het publiek als straatkunstenaar door zijn onaangekondigde humoristische, beklijvende, politiek getinte werken.

Ironisch genoeg blijkt het kunstwerk - met zijn repen - nu nog meer waard dan eerst. The Financial Times schatte de waarde ervan om 200.000 à 300.000 euro, maar zoveel mensen wilde het graag hebben dat er uiteindelijk bijna 1,18 miljoen euro voor werd geboden. Door de opmerkelijk actie van Banksy is het nu zo mogelijk nog gestegen in waarde.

“We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt en zijn aan het uitzoeken wat dit voor de veiling betekent”, zegt Alex Branczik, de Europese directeur van Sotheby’s hedendaagse kunst. Of de koper het werk nog steeds wilt, is nog niet bekendgemaakt. “Daarover zijn we nog in gesprek. De koper is even verrast als wij”, aldus Branczik.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees