Duizenden wandelaars en lopers 24 uur in de weer tegen kanker: “Het bezorgt me rillingen als ik al dat volk hier zie”

Familie en vrienden van Yvan Teughels, alias Senna, wilden de man al lopend een hart onder de riem steken tijdens zijn genezingsproces. Foto: lds

Aalst -

Met 5.400 lopers en (voorlopig) 183.823 euro opbrengst konden organisatoren en deelnemers de zonnige derde editie van Levensloop Aalst afsluiten met een tevreden gevoel. Het stadspark werd 24 uur lang ondergedompeld in een sportieve maar ook emotionele sfeer.

“Ik heb hem heel graag gezien”, zegt een vrouw terwijl ze een traan wegpinkt. Zaterdag, de ochtend voor de start van Levensloop, werd een dierbaar familielid begraven. “Kanker heeft onze familie beheerst”, zegt ze. Net zoals zij hadden veel van de 5.400 lopers of wandelaars in één van de honderd estafetteteams die elkaar gedurende 24 uur afwisselden, een eigen verhaal.

Zo ook team Run for Senna, dat voor de derde keer deelnam. “Senna is de bijnaam van mijn papa, naar autopiloot Ayrton Senna”, zegt Talitha Teughels (26) uit Aalst. “Papa kreeg vijf jaar geleden de diagnose van de ziekte van Kahler (een soort beenmergkanker, nvdr). Het is emotioneel voor ons omdat hij er voor de eerste keer niet bij kan zijn: hij is volop in behandeling.”

Amandelkanker

Voor aanvang van Levensloop, en voor de kaarsenceremonie, stapten mensen die vochten of vechten tegen kanker een ereronde. Onder hen Joost Decoene (55) en Gavere en Elfriede De Wilde (44). “Het bezorgt mij een rilling als ik al die mensen hier samen zie om tegen kanker te vechten”, vertelt Decoene. “Zelf heb ik amandelkanker gehad. Als alles goed gaat, word ik volgend jaar genezen verklaard. Ik koos voor chemo in plaats van voor het verwijderen van de kwaadaardige cellen, opdat ik nog zou kunnen praten. Nu kan ik alles weer doen, ik voel me weer goed en dat is het belangrijkste.”

Nog niet alles geteld

De organisatie van Levensloop kan alvast terugblikken op een geslaagde editie. “Het was een heel emotionele kaarsenceremonie”, zegt woordvoerder Thierry Tienen. “Er was heel wat volk en de sfeer aan de vele kraampjes was top. Voorlopig hebben we 183.823 euro ingezameld, maar nog niet alle inkomsten zijn al bijgeteld.”

Het geld gaat naar Stichting tegen Kanker.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio