Hoogconjunctuur blijft duren voor Izegemse museum

Voormalige schoenfabriek Eperon d'Or wint Onroerenderfgoedprijs 2018

© fmr

Het museum Eperon d'Or sleept de Onroerenderfgoedprijs in de wacht, goed voor een bedrag van 15.000 euro. Ook het publiek verkoos het museum als mooiste project

Frank Meurisse

Voor Eperon d'Or, het Izegemse museum in de voormalige schoenfabriek, lijkt het goede nieuws niet op te houden. Het museum draait sinds goed een jaar op kruissnelheid en kon al heel mooie bezoekersaantallen voorleggen. Het wordt nu ook beloond met de Onroerenderfgoedprijs. De prijs werd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) uitgereikt in Zwevegem. Het stadsbestuur beschouwt de prijs als een beloning voor al wie een inspanning geleverd heeft in de restauratie en herbestemming van het art-decogebouw.

“De voormalige schoenfabriek is nu een toeristische trekpleister met het schoen- en borstelmuseum, het Huis van de Economie en het streekbezoekerscentrum. Ook het art deco gebouw zelf trekt bezoekers aan”, zegt een tevreden schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Campagne gevoerd

De Onroerenderfgoedprijs is op zich al een mooie verrassing voor het stadsbestuur, maar dat het museum ook de publieksprijs in de wacht sleept, maakt de schepen pas echt blij. Het personeel en de vele vrijwilligers hebben dan ook niet stil gezeten. “Waar het kon riepen ze op om te stemmen voor Eperon d'Or.”

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde editie stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. 29 projecten schreven zich in, een externe jury boog zich over de inzendingen. “Elementen met erfgoedwaarde werden behouden en nauwgezet gerestaureerd, zonder hedendaagse toevoegingen te schuwen. Ze vormen een elegante aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel”, oordeelde de jury.

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio