Sluiting in 1982 betekende collectief ontslag van meer dan 300 werknemers

Ex-werknemers Texaco-raffinaderij komen voor de 15de keer bijeen

In 2002, 20 jaar na de sluiting van de olieraffinaderij Texaco aan de J.F. Kennedylaan, en het daarmee gepaard gaande gedwongen collectief ontslag van ruim 300 werknemers, kwamen een aantal ex-werknemers van het bedrijf voor het eerst opnieuw bijeen. Afgelopen zondag waren ze nog met 55 voor de vijftiende editie van hun jaarlijkse reünie in de Holiday Inn in Gent. "In 2002, toen we de eerste keer een reünie hielden, waren er, na 20 jaar, nog 243 aanwezigen" weet Anita Cooreman, de voorzitter van de vriendenkring.

Anita Cooreman woont nu in Oostakker, maar is geboren en getogen in Lochristi. Ze zat bij Texaco jarenlang aan het onthaal, was er receptioniste, telefoniste, en nam in 2002, 20 jaar  na de sluiting in 1982, het initiatief om alle ontslagen werknemers op te zoeken en bijeen te brengen. "Die bijeenkomst viel in die mate mee, dat we besloten om niet alleen jaarlijks een etentje te organiseren, maar ook nog andere activiteiten te ontwikkelen: er is jaarlijks een busuitstap, we komen vier keer per jaar in Gent in 't Vrijdaggevoel bijeen voor een 'Prietpraarcafé, gewoon om bij te babbelen, en we publiceren vijf keer per jaar een vriendentijdschrift, waarin we het wel en wee van onze ex-collega's vernemen."

Met het verstrijken van de jaren, kan het niet anders dat de groep jaarlijks kleiner wordt: "Maar we houden er aan om toch te blijven bijeenkomen" aldus nog Anita Cooreman. Anita is overigens niet de enige ex-Texacowerkneemster uit Lochristi die zondag op het feest aanwezig was: ook Martin Auman was er, evenals Achiel De Coninck met zijn echtgenote, de ouders van Rani De Coninck.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio