Honderden vervuilende politieauto’s mogen lage-emissiezones wel in: “Politie krijgt slechte naam door ministers”

Honderden vervuilende politieauto’s mogen lage-emissiezones wel in: “Politie krijgt slechte naam door ministers”

Niet alle auto’s in het wagenpark van de politie voldoen aan de normen om de lage-emissiezone binnen te mogen. Bovenstaande wagens zijn recent en konden de steden al langer probleemloos binnen. Foto: Belgaimage

Een op de zes auto’s van de federale politie is te vervuilend om in de Brusselse en Antwerpse lage-emissiezones te rijden. Toch betalen ze geen boetes, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag. Er wordt voor de politie een uitzondering gemaakt. “Het is een levende schande”, zegt Florent Platteeuw van politievakbond VSOA. “De overheid veegt er haar voeten aan.”

Vanwege besparingen bij de politie raakt het wagenpark hopeloos verouderd. Dat klaagt Florent Platteeuw, rechercheur en lokaal voorzitter van politievakbond VSOA in Veurne, aan. Hij vindt het niet kunnen dat in Brussel 550 dienstvoertuigen op een witte lijst staan, zodat ze toch geen boetes moeten betalen in de lage-emissiezone, en in Antwerpen gaat het om nog eens 280 voertuigen die in hetzelfde geval zijn. Sommige wagens staan op de twee lijsten om aan de boetes te ontsnappen.

Een woordvoerster van de politie zegt dat de regeling “juridisch voorzien” is en dat de politie in de toekomst zo veel mogelijk zal investeren in benzine- en hybridewagens, maar Platteeuw vindt dat er al lang iets gebeurd had moeten zijn. “De burger moet bij een inbreuk in Brussel meteen 350 euro ophoesten. In Antwerpen kost de eerste boete maar 150 euro. En moet de overheid niet juist het goede voorbeeld geven in plaats van met auto’s rond te blijven tuffen die soms 18 jaar oud zijn?”

“Het is dramatisch”, zegt Platteeuw. “Er zijn beloftes gedaan, maar eigenlijk verandert er niets. Zes jaar heeft de politie al geen auto’s kunnen kopen door de besparingen. Die zijn verouderd en vervuilend, maar het is ook gewoon slecht om erin te zitten. Als je daar een lange rit mee doet, ben je gekraakt als je eruit komt. Dat is erg slecht voor de rug.”

De vakbondsman vindt het schrijnend dat hij de situatie al meermaals aankaartte en de politiek toch niets onderneemt. “Ik heb alle partijen aangeschreven, maar ze liggen er gewoon niet van wakker. De overheid respecteert haar eigen wetten niet. Het is echt geen wonder dat het personeel bij de politie gedemotiveerd raakt. Een signaal dat er iets zal veranderen, heb ik alleszins nog niet gekregen. Wij politiemensen krijgen een slechte naam door de ministers, die er niets aan doen. Het is een levende schande.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees