De EuroMillions Basketball League in drie vragen en antwoorden: “Wat Gjergja deed, is eigenlijk not done

De EuroMillions Basketball League in drie vragen en antwoorden: “Wat Gjergja deed, is eigenlijk not done”

Foto: VDB

De EuroMillions Basketball League is van start gegaan en meteen vielen er enkele verrassingen. Wij vroegen onze basketbalkenner Patrick Ceulemans om zijn mening over de eerste twee speeldagen.

1. Ging Oostende-coach Gjergja over de schreef met zijn uitspraken?

Filou Oostende won zondag nipte met 83-84 van Brussels. Tot frustratie van coach Dario Gjergja. “De arbitrage was echter niet oké. Ik zal dat melden aan het arbitragecomité. Mijn eerste technische was correct, de tweede niet. Ref Martin Vanhoye doet ons al enkele jaren pijn. Dat is niet gezond en moet stoppen”, zei de Kroaat.

LEES OOK: Bizarre partij eindigt met uithaal van coach Oostende: “Deze ref doet ons al jaren pijn”

“Ik vond zijn uitsluiting terecht”, aldus Ceulemans. “Dat hij daarna op een persconferentie uithaalt naar één van de drie scheidsrechters, dat is voor zijn rekening. Maar zoiets is eigenlijk not done. Hij had beter een nachtje geslapen voor hij die uitspraak deed. Hij zal het wel met een reden gezegd hebben, maar toch… De krappe zege van Oostende? Ze domineerden 35 minuten lang en lieten zich dan rollen door enkele controversiële beslissingen. Brussels profiteerde via Domien Loubry, maar uiteindelijk liet het de zege toch nog uit handen glippen.”

De EuroMillions Basketball League in drie vragen en antwoorden: “Wat Gjergja deed, is eigenlijk <I>not done</I>”
Foto: BELGA

2. Heeft Aalstar een probleem na twee nederlagen op een rij?

Aalstar is altijd een outsider voor de top drie, maar is bijzonder slecht begonnen aan het seizoen. Eerst werd thuis verloren van Bergen (80-89), vervolgens was Limburg United met 97-78 te sterk.

“Vooral voor eigen publiek verliezen, is onnatuurlijk voor Aalstar”, zegt Ceulemans. “Maar ze moeten daar in Aalst nog niet gaan panikeren. Ten eerste moeten er nog 36 wedstrijden gespeeld worden dit seizoen. Ten tweede missen ze Bill Amis, hun Amerikaanse power forward. En ten derde hebben ze een heel jonge groep met enkele nieuwe spelers. Geef ze wat tijd, de hel in Aalst zal wel weer terugkeren. Ik zie ze wel niet in de top drie eindigen, maar vierde of vijfde.”

De EuroMillions Basketball League in drie vragen en antwoorden: “Wat Gjergja deed, is eigenlijk <I>not done</I>”
Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

3. Is dé uitdager voor de top drie dan Bergen?

Gaan winnen in Aalst is geen sinecure, maar Bergen kreeg het dus wel voor mekaar. Op de tweede speeldag werd vervolgens ruim gewonnen van de Kangoeroes uit Mechelen: 100-79.

“Coach Daniel Goethals trekt de lijn gewoon door met Bergen”, stelt Ceulemans. “Op papier kunnen ze de top drie met Oostende, Charleroi en Antwerp echt wel kietelen. De voorbije jaren was dat bijna altijd Aalstar, maar dit seizoen lijkt Bergen de best of the rest te kunnen worden. Goethals zorgt voor een goede teamgeest en continuïteit. Er staat daar een stevig geheel. Hij is een van de coaches van de toekomst, samen met onder andere Jean-Marc Jaumin en Roel Moors. Op het parket hebben ze Chris Jones kunnen behouden, Justin Cage is er nog altijd en Idris Lasisi lijkt los te komen.”

LEES OOK: Ster van de Coaches: Chris Jones van Bergen neemt de leiding

Corrigeer