Ook parket betreurt vrijlating

Doodrijder van Merel De Prins (12) komt vervroegd vrij met enkelband, tot woede van ouders: “Spijt? Allemaal in scène gezet”

Doodrijder van Merel De Prins (12) komt vervroegd vrij met enkelband, tot woede van ouders: “Spijt? Allemaal in scène gezet”

Muhammed Aytekin (links) reed in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins (rechts) dood in Vilvoorde. Foto: if

Vilvoorde -

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat Muhammed Aytekin, de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, de gevangenis vervroegd mag verlaten. Hij wordt onder elektronisch toezicht geplaatst en moet dus een enkelband dragen. Het parket van Brussel, dat een negatief advies uitbracht, betreurt de uitspraak, maar kan niet meer in beroep gaan. En ook de ouders van Merel, die aanwezig waren in de rechtbank, zijn boos: “Vijf jaar is vijf jaar. Ik dacht dat hier een voorbeeld zou worden gesteld, maar blijkbaar is dat niet het geval”, reageerde de moeder van Merel.

Doodrijder van Merel De Prins (12) komt vervroegd vrij met enkelband, tot woede van ouders: “Spijt? Allemaal in scène gezet”
Foto: if

Het ongeval vond plaats op 28 oktober 2015, kort na de middag, op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat. De 12-jarige Merel De Prins, die met de fiets onderweg was naar huis, werd op het fietspad aangereden door een BMW die er na de aanrijding onmiddellijk vandoor ging. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed diezelfde avond aan haar verwondingen.

Veelpleger slaat op de vlucht

De bestuurder, de toen 21-jarige Muhammed Aytekin, sloeg eerst op de vlucht naar het buitenland, maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Intussen was gebleken dat de jongeman nooit een rijbewijs had gehaald, maar wel al achttienmaal werd veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs en vijfmaal voor rijden ondanks een rijverbod.

Ook op het moment van het ongeval was hij ontzet uit het recht tot sturen. Bovendien reed hij volgens de verkeersdeskundige 85 km/u binnen de bebouwde kom, maakte hij een foutief ontwijkingsmanoeuvre en was de BMW niet verzekerd.

Doodrijder van Merel De Prins (12) komt vervroegd vrij met enkelband, tot woede van ouders: “Spijt? Allemaal in scène gezet”
Aytekin kreeg in eerste instantie een effectieve celstraf opgelegd, maar die werd later ingetrokken. Foto: BELGA

Effectieve straf later ingetrokken

De politierechtbank in Vilvoorde veroordeelde de man op 12 december tot een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar, gezien de ernst van de feiten en de houding van Aytekin na de feiten. Daarnaast moest hij ook een boete van 6.000 euro betalen, en kreeg hij een levenslang rijverbod opgelegd.

Enkele maanden later mocht hij de gevangenis al verlaten vanwege een ernstige oogziekte, maar die vrijlating werd later ingetrokken.

Maar enkele maanden na zijn veroordeling liet de strafuitvoeringsrechtbank (SURB) de jongeman vrij nadat drie artsen hadden vastgesteld dat hij een zware oogziekte heeft, en dreigde blind te worden als hij in de gevangenis bleef.

In augustus 2017 vroeg het Brusselse parket dan weer om die vrijlating in te trekken, nadat het Aytekin had laten onderzoeken door een wetsgeneesheer. Op basis van diens verslag oordeelde het parket dat zijn toestand zodanig verbeterd was dat hij weer in staat is om zijn straf uit te zitten, een inschatting waar de SURB het mee eens was. Sindsdien zat Aytekin waar in de cel.

Enkelband

Onlangs diende zijn verdediging dan weer een vraag in om de jongeman onder elektronisch toezicht te plaatsen. De SURB besliste daar vandaag op in te gaan, omdat de man een grondig uitgewerkt reclasseringsplan heeft, oprechte en doorvoelde spijt toont, en zijn verantwoordelijkheid voor het ongeval erkent. De onvolwassenheid die hij bezat, en die er mee de oorzaak van was dat hij de verkeersovertredingen opstapelde, zou hij kwijtgeraakt zijn in de gevangenis. Bovendien beloofde hij nooit meer een wagen te besturen en hoopte hij vrijwilligerswerk te kunnen doen in een organisatie die slachtoffers van verkeersongevallen helpt. Voorlopig heeft hij werk gevonden als pompbediende in een tankstation.

Doodrijder van Merel De Prins (12) komt vervroegd vrij met enkelband, tot woede van ouders: “Spijt? Allemaal in scène gezet”
De moeder van Merel stapte in de gemeentepolitiek om verkeersveiligheid hoger op de agenda te zetten Foto: Karel Hemerijckx

De strafuitvoeringsrechtbank legde Aytekin nog een aantal voorwaarden op. Zo mag hij geen voet zetten in grote delen van Brussel, of in Vilvoorde, Eppegem en Zemst, omdat daar de familie van Merel De Prins woont. Binnen zes maanden kan de man een aanvraag indienen om volledig vrijgelaten worden.

Ouders Merel ontevreden: “Vijf jaar is vijf jaar”

De ouders van Merel De Prins waren aanwezig op de rechtbank, en waren zeer boos om de uitspraak. “Vijf jaar is vijf jaar”, zei Peggy Muyldermans, de moeder van Merel. “Ik dacht dat hier een voorbeeld zou worden gesteld, maar blijkbaar is dat niet het geval. Dus neen, het is geen troost dat hij met enkelband vrijkomt. Ik geloof ook niet dat hij spijt heeft of dat hij nooit meer zal rijden. Dat is allemaal in scène gezet. Hij komt hier nu uit als het grote slachtoffer, maar wij zijn wel onze dochter voor altijd kwijt.”

“Hij heeft al herhaaldelijk bewezen dat hij zich niet aan regels en voorwaarden kan houden”, reageert ook de vader van Merel boos. “Waarom zou hij dat nu wel doen? Hij heeft wel in een gesprek met ons gezegd dat hij spijt had maar hij durfde ons toen niet in de ogen kijken. Ik geloof dat dan ook niet. Onze ergste vrees is dat er opnieuw iets zal gebeuren.”

LEES OOK. Moeder van Merel stapt in politiek voor meer verkeersveiligheid

Ook het parket van Brussel betreurt de vrijlating van Aytekin. Woordvoerder Ine Van Wymersch: “Wij hadden een negatief advies uitgebracht, jammer genoeg heeft de rechtbank daar geen gevolg aan gegeven.” In theorie kan het parket nog in Cassatieberoep gaan tegen de vrijlating, maar dat geldt enkel voor procedurefouten. “En momenteel zien wij geen elementen waarmee we naar Cassatie kunnen trekken”, aldus Van Wymersch.

Eventueel Cassatieberoep zou bovendien niet opschortend werken: Aytekin komt dus sowieso morgen vrij. Tot tevredenheid van zijn advocaat, meester Dimitri de Béco. “De strafuitvoeringsrechtbank heeft alle garanties en voorwaarden opgelegd die wij zelf ook hadden voorgesteld. Ik geloof ook dat mijn cliënt niet meer met de wagen zal rijden, hij is enorm geëvolueerd in de gevangenis. Hij is zich echt bewust van het leed dat hij heeft aangericht, dit is niet meer de Aytekin van drie jaar geleden.”

Corrigeer

NIEUWS