Pniël wil tegen 2022 energieneutrale zorgcampus zijn

Pniël wil tegen 2022 energieneutrale zorgcampus zijn

De zonnepanelen op de vleugel Elim. Foto: pniël

Zandhoven - WZC Pniël in Pulderbos wil tegen 2022 evenveel energie opwekken dan dat ze verbruikt. Het woonzorgcentrum wil een van de eerste energieneutrale zorgcampussen zijn.

De bouw van de nieuwe assistentiewoningen tijdens het voorbije werkjaar was de technische aanleiding om alle toekomstige energie-investeringen richting dat doel uit te voeren.

De private middenspanningscabine levert de ganse zorgcampus elektriciteit maar sinds kort wordt ook op de campus zelf een groot deel energie opgewekt. 

Het schuin dak van de vleugel Elim levert op dit moment al zonne-energie gekoppeld aan een batterij. Op die manier draait de slimme meter nooit terug, alle zonne-energie wordt op de campus zelf verbruikt.

In combinatie met de toekomstige warmtekrachtkoppeling en het private warmtenet onder de nieuwe vleugel en cafetaria kan de batterij ook in eiland werking gaan als een black-out van het openbaar stroomnet toch zou voorvallen.

De assistentiewoningen hebben smart grid gestuurde warmtepompen die zowel voor verwarming, warm water  als passieve koeling  zorgen. Op zonnige momenten met stroomoverschot  gaan de warmtepompen pro-actief in werking. Tijdens de piekuren gaan de warmtepompen kort in rust zonder het comfort van de bewoners te hinderen.

Er worden ook slimme laadpunten geïnstalleerd voor e-cars en e-bikes. Bewoners, personeel en bezoekers kunnen op die manier meegenieten van groene stroom.

 

 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio