Buurtbewoners nog niet verlost van hinder: werken duren nog tot maart

VIDEO. Historisch moment voor Aalst: eerste auto's door nieuwe tunnels

Burgemeester Christoph D’Haese en zijn schepenen knipten maandag samen het lintje. Foto: lds

Aalst -

Na drie jaar werken was maandag het grote moment daar: de tunnels onder de Gentsesteenweg en de Raffelgemstraat werden plechtig geopend. Een project van 41 miljoen euro... dat nog niet klaar is. Voor de omwonenden mag de hinder nu wel voorbij zijn.

Een enorm mobiliteitsproject openen in volle verkiezingstijd: het leverde maandagmiddag in Aalst opmerkelijke speeches op. “Een roodgekleurd verkeersknooppunt heeft menig burger blauw geërgerd”, sprak burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) met de schaar in de hand, klaar om het lint te knippen. “We hebben meer dan één keer een oranje licht moeten plaatsen, andere steden bekijken ons groen van nijd, maar nu is er beterschap en schijnt een gele zon over deze realisatie.”

Zowel D'Haese als schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (lijstA) feliciteerde de omwonenden voor hun geduld. “Veiligheid komt voorop”, klonk het. “Bovenop de tunnel komt een rotonde met twee rijstroken, waar de Gentsesteenweg op aansluit.”

Op 18 augustus 2015 werd aan de werken gestart. Over de bouw van de tunnel werd twee jaar gedaan. “De bedoeling is dat we het doorgaande verkeer scheiden van het lokale verkeer”, zegt Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Dat wil zeggen dat het verkeer dat richting Dendermonde en de E40 moet, het lokale verkeer niet langer zal hinderen. Dat is ook goed voor de omwonenden, zij krijgen een verkeersluwere omgeving vlak voor de huizen. Dit betekent ook minder verkeer in het centrum van Aalst, en dus minder files.”

In het totaalproject Ring Aalst, met naast de tunnels ook de heraanleg van de Gentsesteenweg, de fietstunnels en het viaduct, investeert Vlaanderen 41 miljoen euro. Het werk is echter nog niet volledig af want nu moeten de ventwegen naast de tunnel nog afgewerkt worden. Dat zal nog duren tot eind maart. Bovenop de tunneldaken komt groen en rotondes.

Nog niet voorbij

Bij de omwonenden is (nog) geen vreugdekreet te horen. “'t Is zeker nog niet gedaan voor ons”, zegt Jenny Commines (68), die al 46 jaar aan de Boudewijnlaan woont. “Voor de nutsvoorzieningen die ze aangelegd hebben, hebben we op eigen kosten onze vloer moeten openbreken. Wat ons het meeste stoort, is dat de zone 30 hier niet gerespecteerd werd. Zoals de vrachtwagens hier voorbij daveren: we rammelen ervan uit ons bed. Mijn dochter, die hier in de buurt woont, is verhuisd wegens al het fijn stof en de last die dat veroorzaakt voor haar ademhaling. Ik heb ook al meer dan eens aan verhuizen gedacht, en doe dat nog zelfs.”

Informatie over alle omleidingen: www.ringaalst.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio