Mode

Nieuwe Celine-ontwerper Hedi Slimane reageert op kritiek: “Erg schokkend”

Nieuwe Celine-ontwerper Hedi Slimane reageert op kritiek: “Erg schokkend”

Foto: Isopix

De eerste collectie van Hedi Slimane voor Celine werd niet echt gesmaakt, en dan spreken we ons nog voorzichtig uit. De ontwerper reageert nu voor het eerst zelf en noemt de criticasters conservatief, puriteins en zelfs homofoob.

Wat Slimane van Celine maakte (hij liet bij zijn overstap het accent op de naam vallen), daar had zowat iedereen in de mode iets over te zeggen. Heel wat modecommentatoren veroordeelden zijn werk en noemden hem one trick pony, verweten hem niet aan te voelen wat vrouwen willen. The Hollywood Reporter noemde hem ‘de Donald Trump van de modewereld’ omdat hij magere vrouwen in strakke, korte jurken stak en Business of Fashion bestempelde de collectie als ‘een vlaag van giftige mannelijkheid’. Slechts uitzonderingen namen het op voor de man. LEES OOK. Hedi Slimane stelt modewereld zwaar teleur met zijn debuut voor Celine

Slimane heeft nu zelf via een e-mail aan de Franse journalist Loïc Prigent gereageerd op de kritiek. “Het is altijd erg schokkend en ik heb altijd het gevoel dat mensen over iemand anders praten”, aldus de ontwerper over bekritiseerd worden. “De sfeer van de show was licht en vreugdevol, maar lichtheid en roekeloosheid worden dezer dagen in twijfel getrokken. Ik heb dit al eens meegemaakt bij Saint Laurent.”

Nieuwe Celine-ontwerper Hedi Slimane reageert op kritiek: “Erg schokkend”
Links: het oude Céline, midden het oude Saint Laurent, rechts het nieuwe Celine

Onverwachte publiciteit

“Je krijgt te maken met politiek, belangenconflicten, kliekjes, voorspelbaarheid, maar ook overdreven conservatisme en puritanisme.” Slimane richt zich ook specifiek tot Amerikaanse journalisten. “Volgens sommigen in de Verenigde Staten heb ik ook gewoon pech dat ik als man een vrouw opvolg. Daarin kan je ook sluimerende homofobie lezen. Is het een probleem dat een man vrouwencollecties ontwerpt?”

“Betekent dit dat vrouwen niet langer minirokjes mogen dragen? De vergelijkingen met Trump zijn opportunistisch, nogal brutaal en tamelijk komisch, enkel en alleen omdat de jonge vrouwen in mijn show bevrijd en zorgeloos zijn. Ze mogen zich kleden zoals ze zelf willen. Op het einde van de dag is alle kritiek onverwachte publiciteit voor deze collectie. Zoveel aandacht hadden we niet verwacht. Bovenal legt het ook een zeer Franse vorm van anticonformisme bloot bij Celine”, aldus Slimane die nog wijst naar ‘de oproerige geest van sociale media’. “Er zijn geen grenzen meer, haat wordt er versterkt en neemt het over.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees