Is dit het antwoord op mysterie 'bezeten' baby's?

Is dit het antwoord op mysterie 'bezeten' baby's?

Rita De Bie-De Laet deed de bijzondere ontdekking. Foto: kma

Zandhoven - In Gazet van Antwerpen van afgelopen donderdag kon u lezen hoe Rita De Laet uit Pulderbos in drie doopakten uit 1701 en 1703 duiveluitdrijvingen bij Zandhovense baby’s had ontdekt. Ook Familiekunde Vlaanderen vzw en theoloog Hans Geybels vonden dit vreemd, omdat exorcisme normaal standaard in het doopritueel zat vroeger, en niet expliciet werd vermeld. Lezer Bert Vleugels signaleert nu dat men soms exorcisme van kinderen terugvindt in doopakten na een nooddoop door bijvoorbeeld een vroedvrouw.

In geval van nood mag iedereen dopen, dus ook bijvoorbeeld een vroedvrouw of familielid. Het kon bijvoorbeeld gebeuren als de baby in de vrieskou op een afgelegen boerderij het levenslicht zag, en het risico om met de boorling helemaal door de vrieskou naar de kerk te stappen te zwaar was. Als de Kerk of familie bang was dat de juiste riten niet gevolgd werden, kon de priester bij twijfel nadien nog een duiveluitdrijving doen.

Helemaal 100 procent zeker is die verklaring niet, maar het zou kunnen kloppen. Alleen is het dan wel vreemd dat in het ene geval de duiveluitdrijving al na twee dagen plaatsvond en in het andere geval pas na een klein jaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio