Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Drugskoppel laat jonge moeder creperen na overdosis fentanyl

Oostende

-

Een Oostends drugskoppel riskeert 36 maanden effectieve celstraf voor zijn aandeel in de fatale overdosis fentanyl bij een 33-jarige vrouw. De twee zagen hoe de jonge moeder in nood verkeerde, maar lieten haar aan haar lot over.

Mike D. (30) en zijn lief Bo H. (30) lieten op 9 april een medewerker van het Medisch-Sociaal Opvangcentrum (MSOC) weten dat ze in een kraakpand in de Sint-Paulusstraat in Oostende het lijk hadden zien liggen van een vrouw. Op basis van een tatoeage kon het lichaam worden geïdentificeerd als de 33-jarige F.V. Ze lag tussen 39 lege verpakkingen van Durogesic, een pijnstillende pleister die fentanyl bevat.

Fentanyl is gelijkaardig aan morfine, maar dan vele malen krachtiger waardoor het zwaar in trek is bij heroïneverslaafden. Mike D. en Bo H. bekenden dat ze de vrouw de woensdag 4 april hadden zien liggen, maar dat ze toen nog ademde. Toen ze op vrijdag terugkeerden was ze dood.

Zwaar drugsverleden

“Toch wachtten de beklaagden nog het hele weekend vooraleer de hulpdiensten te alarmeren”, stelde de procureur maandag in de Brugse strafrechtbank. “Door hun eigen zware drugsverleden wilden ze de hulpdiensten niet bellen, zelfs niet anoniem. Ze lieten die vrouw aan haar lot over om hun eigen vel te redden.”

procureur “Ze lieten die vrouw aan haar lot over om hun eigen vel te redden”

Volgens de procureur staat het vast dat D. en H. de pleisters leverden die de overdosis veroorzaakten. “Onderzoek wees uit dat ze tussen januari en maart samen liefst 1.130 fentanylpleisters hadden aangekocht. Dat was duidelijk niet enkel voor eigen gebruik”, zei de procureur, die 36 maanden effectieve celstraf voor de twee.

D. en H. kregen allebei al straffen opgelegd voor drugsfeiten en diefstallen. Ze bekenden in de rechtbank het schuldig verzuim, maar dat ze de pleisters afleverden, ontkennen ze met klem.

“Bij het lichaam lagen zeventien verpakkingen waarvan de herkomst niet bepaald kon worden”, stelde Jan Dekersgieter, de advocaat van Bo H. “Gelijk wie kon die geleverd hebben. Het slachtoffer had nota bene een paar weken voor haar dood zelf nog zo'n pleisters aangekocht bij een apotheker.”

Bo H. barstte tijdens de pleidooien in tranen uit. “Ik kende haar al sinds mijn achttiende, maar had haar niet herkend toen we daar die woensdag heel kort binnenliepen. We dachten toen echt dat ze er ging doorkomen. Ik heb echt enorm veel spijt.”

De nabestaanden, onder wie de moeder en de twaalfjarige dochter van F.V., stelden zich burgerlijke partij en eisen een schadevergoeding. De zaak wordt voortgezet op 22 oktober. (aft)

Het beste van Enkel voor abonnees