Parket onderzoekt mogelijke wanpraktijken in Hoeilaarts rusthuis: “Geen insuline voor diabetici, geen morfine voor wie op sterven ligt”

Parket onderzoekt mogelijke wanpraktijken in Hoeilaarts rusthuis: “Geen insuline voor diabetici, geen morfine voor wie op sterven ligt”

Foto: Ruben De Keyzer

Hoeilaart -

Het gerecht heeft een onderzoek geopend naar woonzorgcentrum Hof Ten Doenberghe in Hoeilaart. Volgens een anonieme getuigenis zou er sprake zijn van mishandeling en medische wanpraktijken. “Dit is puur sadisme.”

Een medewerker is naar het gerecht gestapt om wantoestanden aan te klagen in Hof Ten Doenberghe in Hoeilaart. Het parket Halle-Vilvoorde onderzoekt de klacht, ook het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is al langsgekomen.

“Het gaat om een veelvoud aan wanpraktijken”, zegt de zorgdeskundige, die anoniem wenst te blijven. “Niet alle verpleegkundigen nemen hun wachtdienst hier op. Dat betekent: geen insuline voor diabetici en geen morfine voor wie op sterven ligt. Bij noodgevallen moeten ze een ambulance bellen.”

Het woonzorgcentrum telt in totaal 91 kamers. Van één afdeling zou de reservesleutel kwijtgeraakt zijn. “Er was een dame gevallen, maar ze heeft een uur op de grond gelegen omdat niemand binnen kon”, zegt de getuige. Er is ook sprake van mishandeling, waarbij een bewoonster met haar been geklemd zou zijn tussen de tralies van haar bed. “Ze kermde het uit, maar de aanwezige zorgkundige deed niets. Een collega is haar uiteindelijk komen bevrijden. Dat was geen ongeluk, dat was sadisme. De noodknop leggen ze vaak buiten handbereik: iemand die hulp nodig heeft, wordt niet gehoord. Wasbeurten worden overgeslagen. Een bewoonster had doorligwonden, ontstoken door uitwerpselen.”

Wachten op rapport

De directrice van het woonzorgcentrum, Katrien Vanderlinden, wil geen commentaar geven. De OCMW-voorzitter van Hoeilaart, Wilfried Van Raemdonck (PRO Hoeilaart) zegt dat hij niet op de hoogte is van een mogelijke klacht bij het parket. “We wachten nu het verslag af van de zorginspectie. Als daar ­negatieve zaken uit voor­komen, zullen we de nodige maatregelen nemen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS