Schokgolf van verontwaardiging en protest nadat olifanten trucs moeten uitvoeren onder water voor toeristen

Uitgeputte olifanten worden gedwongen om trucjes uit te voeren onder water, en dat alleen maar om toeristen te entertainen in Thailand. De schrijnende beelden gingen dit weekend viraal en veroorzaken een schokgolf van verontwaardiging en protest. Meer dan 100.000 mensen hebben zich al achter een online petitie geschaard in de hoop een einde te kunnen maken aan het lijden van de dieren.

Het zijn de verzorgers van de Khao Kheow Open Zoo in het zuiden van Thailand, die hun olifanten stevig onder de duim houden. De dieren reageren mak op alle aansporingen van de medewerkers: uitgeput door de vele trainingen en lange uren. Maar de olifanten hebben hun energie nodig, want wat ze onder water moeten doen voor toeristen, is niet zomaar een trucje.

Achter het glas op de bodem van de tank is te zien hoe de olifanten trots moeten stappen op de bodem van het bassin. Hun hoofd gaat kopje-onder, hun slurf moet af en toe mee. Naar adem happen kunnen ze amper, terwijl hun verzorgers bevelen naar hen schreeuwen. Het water komt tot ver voorbij hun lippen. Aan de andere kant van het glas staan honderden vrouwen, mannen en kinderen, maar bovenal toeristen te kijken. Giechelend, “omdat die olifanten zo schattig kijken”.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Schokgolf van verontwaardiging en protest nadat olifanten trucs moeten uitvoeren onder water voor toeristen

Wrede mishandeling

“Geen enkele olifant zou zoiets willen doen in het wild. Dus om hen zover te krijgen moeten trainers wrede technieken toepassen, zodat hun winstkanonnen doen wat ze moeten doen wanneer hen dat wordt bevolen”, reageert een dierenrechtenorganisatie droevig. “Ze noemen die ‘trainingstechniek’ de ‘phajaan’, wat je kan vertalen als ‘het breken van de ziel’. Trainers slaan de olifanten met stokken, totdat ze zo bang zijn dat ze alles willen doen voor het publiek.”

De vriendelijke reuzen zijn al jaren slachtoffers van de toerisme-industrie. Of het nu is om kunstjes uit te voeren, of om toeristen te vervoeren op hun rug. “Een unieke ervaring met de natuur”, denken toeristen dan, maar voor de olifanten is dit allesbehalve natuurlijk. Maar het zijn vooral deze beelden, die dierenliefhebbers nog extra tegen de borst stoten. De praktijken zouden al sinds 2016 aan de gang zijn.

Actie ondernomen

De beelden gaan nu pas viraal en mensen van over de hele wereld noemen de situatie “schrijnend”, “walgelijk” en “onmenselijk”. Meer dan 134.000 tegenstanders hebben online al een petitie ondertekend, die zal worden verstuurd naar de gouverneur van Chonburi, Pakarathon Tienchai. Met dat virtueel gebaar hopen ze de olifanten te steunen, om te voorkomen dat er nog meer dieren getraind zullen worden voor het sadistische plezier van de mens.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees