Jaarlijks vier vrijzinnig humanistische uitzendingen op VRT

Jaarlijks vier vrijzinnig humanistische uitzendingen op VRT

Foto: demens.nu

DeMens.nu en de VRT zijn overeengekomen dat er een format wordt uitgewerkt waarin de vrijzinnig humanistische beschouwing aan bod kan komen. Het gaat voorlopig om vier uitzendingen op zondagochtend per jaar. Dat laat deMens.nu, de organisatie die Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt, dinsdag weten.

De bal ging aan het rollen toen minister van Media Sven Gatz de beslissing nam om de erkenning van de levensbeschouwelijke omroepen in te trekken. Voor de vrijzinnig humanisten was dit het einde van “Lichtpunt” op tv en “Het Vrije Woord” op Radio 1. Daardoor bleven enkel de erediensten over op zondag. De Unie Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu en Wim Van Rompaey, voormalig directeur van de vzw Het Vrije Woord, die de uitzending van “Lichtpunt” verzorgde, dienden in januari dit jaar een klacht in bij de Cultuurpactcommissie.

Op 28 september werd er een verzoeningsvoorstel aanvaard door de VRT, Freddy Mortier, voorzitter van deMens.nu, en Wim Van Rompaey. Dit betekent dat er op zondagochtend een vrijzinnig humanistisch aanbod komt, naast de erediensten, op de openbare omroep. In een beginstadium wordt er gesproken over vier uitzendingen per jaar.

Mortier benadrukt dat de gesprekken met de VRT op een constructieve manier verlopen zijn. De VRT laat weten uit te kijken naar de samenwerking en zegt steeds te trachten om alle verschillende levensbeschouwingen in Vlaanderen aan bod te laten komen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees