Jan Ullrich na ontwenningskuur in Miami: “Ik weet nu dat ik ziek ben en ga mijn demonen verslaan”

Jan Ullrich na ontwenningskuur in Miami: “Ik weet nu dat ik ziek ben en ga mijn demonen verslaan”

(archiefbeeld) Foto: EPA-EFE

Jan Ullrich gaat door een donkere periode: deze zomer kwam hij tot driemaal toe in opspraak en belandde hij in een psychiatrische inrichting om van zijn alcohol- en drugsproblemen af te geraken. Na een periode in een ontwenningskliniek in Miami, geeft hij bij zijn terugkeer in Duitsland voor het eerst toe dat hij ziek is: “Maar ik ga mijn demonen verslaan”, reageert hij in Bild.

In augustus werd Ullrich op Mallorca in de handboeien afgevoerd door de politie nadat hij tijdens een feest zijn buurman, de Duitse acteur Til Schweiger, en diens gasten had aangevallen. Vervolgens belandde hij ook in een Duitse cel toen hij in een luxehotel in Frankfurt een escortdame na een ruzie zou hebben aangevallen en verwond. In September deed een restaurantmedewerker op de luchthaven van Hamburg dan weer aangifte tegen de oud-wielrenner wegens mishandeling.

Volgens Ullrich zijn de problemen te wijten aan de moeilijke relatie met zijn ex-vrouw Sara over zijn kinderen. De nu 44-jarige Duitser besloot zijn problemen aan te pakken en liet zich opnemen in een ontwenningskliniek: eerst in Bad Brückenau in Duitsland en vervolgens een week in Miami. Nu keerde hij terug voor een kuur van zes weken in Europa, om nadien nog een keer naar Miami af te zakken.

“Ik zal opnieuw de oude Jan zijn”

“Ik weet nu dat ik ziek ben”, aldus Ullrich. “Mijn doel is om mijn leven weer op de rails te krijgen. Ik zal opnieuw de oude Jan zijn - die al het mogelijke zal doen om zijn demonen te verslaan en met nieuwe energie en levenslust te leven.”

“Ik heb veel geleerd tijdens de ontwenningskuur in Miami. Ik werd omringd door mensen met een vergelijkbaar lot en door heel goede therapeuten en artsen. Ik weet nu dat ik ziek ben om redenen die ik vandaag echter niet wil bespreken. Ik heb de basis gelegd voor mijn nieuwe leven. Als je het zo wilt stellen, heb ik de eerste fase van mijn persoonlijke Tour de France achter de rug. Nu zal er een behandeling van zes weken volgen in Europa voordat ik terug ga naar de VS voor verdere behandeling.”

“Ik bied mijn excuses aan bij de mensen die ik in het recente verleden niet met respect heb behandeld vanwege mijn ziekte. Tegen mensen die mij ten onrechte willen beschuldigen van acties die ik nooit heb gedaan, zal ik mezelf echter met al mijn kracht verdedigen.”

“Ik besef dat ik, ondanks mijn situatie, veel heb bijgeleerd. Omdat ik nu weet dat ik vrienden heb die er waren toen ik ze nodig had. Ik heb ook vier geweldige kinderen die echt van me houden. Of ik succesvol ben of niet. Ik ben ook erg dankbaar dat ook mijn voormalige concurrent Lance Armstrong zijn hulp heeft aangeboden. Ik moet echter mijn eigen weg vinden. En dat begon met het besef dat ik hulp nodig heb. Mijn arts in Miami raadde me aan om na de eerste succesvol voltooide fase van ontwenning de verdere behandeling in Duitstalige landen af te maken, omdat er veel details in de therapie zullen zijn die ik moet begrijpen en dat kan het best in mijn moedertaal. Ik wil ook tijd doorbrengen met mijn kinderen voordat ik terugkeer naar de VS.”

Corrigeer