Belgian Cats de hemel ingeprezen: “Nog altijd vlinders in buik van dag dat België het vrouwenbasketbal redde”

Belgian Cats de hemel ingeprezen: “Nog altijd vlinders in buik van dag dat België het vrouwenbasketbal redde”

Foto: BELGA

De Belgian Cats verbaasden vriend en vijand door zich naar een vierde plaats op het WK te knokken. De Belgische basketbalvrouwen versloegen onder andere Europees kampioen Spanje en weerden zich kranig in hun halve finale tegen Amerika. In een artikel op de site van organisator FIBA prijs basketkenner Paul Nilsen de Cats de hemel in.

“Er is iets speciaal gebeurd op het WK basketbal voor vrouwen in Tenerife”, begint Nilsen zijn relaas. “Laat me dat anders verwoorden. Iets heel speciaal. België heeft het vrouwenbasketbal gered. Klinkt dramatisch hé? Wel, dan is dat maar zo. Ik kan niet genoeg benadrukken wat voor een mijlpaal dit was.”

Nilsen zit al maar dan een decennium in de wereld van het vrouwenbasketbal en was de laatste tijd naar eigen zeggen “geschokt” door een aantal zaken.

“Dat ging van de dood van de schutter, het onverklaarbare verlangen van iedereen om een small forward te zijn, veel speelsters die één-op-één gingen spelen of andere speelsters die de ene jumper na de andere ging knallen terwijl er een ploegmaat helemaal alleen staat, en coaches die dit alles goed vonden”, aldus Nilsen. “In essentie zorgden deze dingen ervoor dat alles wat speciaal was aan de vrouwen wegviel. Het werd plots een bleke en slechte imitatie van het spel van de mannen.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

???? brought out the ?? gun show tonight! . #FIBAWWC #BELFRA @basketbelgium @lilijo09

Een bericht gedeeld door FIBA (@fiba) op

Poëzie

“Dat is waarom wat ik van België zag in die speciale wedstrijd tegen Frankrijk een moment van EUREKA! zou moeten zijn voor iedereen die een rol heeft in het vrouwenbasketbal. En daarmee bedoel ik écht iedereen. Van spelers tot coaches, jongeren, federaties, FIBA, media, marketingmensen. Iedereen. Ik heb zelden zo’n mooi basketbal weten spelen. De Belgian Cats versloegen Frankrijk in de kwartfinale met misschien wel de meest adembenemende 20 minuten basketbal ooit.”

Straffe taal van Nilsen, die nog lang niet klaar was met zijn lofzang. “België speelde met zoveel flair en expressie, met geloof, fundamentals, vrijheid en teamgeest. Het was poetry in motion. Een droomhoeveelheid van een opwindende frisse wind waarvoor we dankbaar moeten zijn. Het bewijs? Collega’s die geen fan zijn van de sport kwamen met grote ogen naar mij toe, vol verrassing en blijdschap. Nog niet volledig overtuigd, maar wel eindelijk met een inzicht in de mogelijkheden die het vrouwenbasketbal kan bieden, iets waarvoor ik al jaren vecht.”

Belgian Cats de hemel ingeprezen: “Nog altijd vlinders in buik van dag dat België het vrouwenbasketbal redde”
Foto: BELGA

Oproep

“Met hun prachtige basketbal heeft België zich op de kaart gezet als een belangrijk team”, vindt Nilsen. “Ze hebben de ogen geopend en laten zien wat het vrouwenbasketbal zou moeten zijn. Ze hebben de sport gered. Dus niet Amerika, met alle respect. België heeft het gedaan. Weg met het saaie basketbal en het aan banden leggen van getalenteerde speelsters.”

Nilsen heeft dan ook een oproep. “Ik kan niet genoeg vragen aan iedereen om de Belgische zaak te pushen en pushen en pushen. Zeg het tegen zo veel mogelijk mensen. Ik krijg er nog altijd vlinders van in mijn buik als ik terugdenk aan hoe de Belgian Cats speelden. Bedankt om mijn hart te veroveren België!”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Epic celebration pics for Belgium!!! ?????? #FIBAWWC #AreYouKiddingMe

Een bericht gedeeld door FIBA (@fiba) op

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.