Dankzij nieuwe app kunnen gemeenschapswachten meldingen beter opvolgen

Dankzij nieuwe app kunnen gemeenschapswachten meldingen beter opvolgen

De gemeenschapswachten maken dagelijks talloze rapporten met meldingen op. Foto: Stad Mechelen

Mechelen - De 18 gemeenschapswachten in Mechelen maken gebruik van een nieuwe app. Daarmee kunnen ze meldingen die ze opmaken beter opvolgen. "En zo burgers ook beter op de hoogte houden", zegt Erwin Coeman van de dienst.

Gemeenschapswachten verzamelen elke dag veel informatie met hun tablet. Of dat nu bijvoorbeeld om een sluikstort gaat, of om een probleem van overlast en vandalisme. Nadien moeten ze zelf of een van de stadsdiensten met de melding aan de slag. De nieuwe app Urbi+ helpt hen daar nu bij. "Het is motiverend voor hen dat ze voortaan meteen kunnen zien hoe het staat met een melding, ook om terug te koppelen naar de burger die hen over iets heeft aangesproken", legt Coeman uit.

Door de nieuwe app beschikt de dienst toezicht en sociale controle van de stad voortaan over nauwkeuriger data. "Zo kunnen wij sneller nagaan of een bepaalde melding ergens vaker terugkomt", zegt Erwin Coeman. De app zorgt er meteen ook voor dat het rapport automatisch een locatie en tijdstip krijgt toegewezen. 

"Urbi+ is een mooi voorbeeld van een smart city tool, en tegelijk een goed voorbeeld van samenwerking tussen onze diensten ICT en preventie", stelt bevoegd schepen Stefaan Deleus (CD&V). De app is zodanig ontwikkeld dat het makkelijk is om hem aan te passen aan nieuwe behoeften. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio