Het politiek vriendenboekje: met welke auto rijden de meeste politici? En wat bestellen ze bij de frituur?

Het politiek vriendenboekje: met welke auto rijden de meeste politici? En wat bestellen ze bij de frituur?

Het cliché wil dat liberalen steevast met een dikke bak rijden terwijl ‘de groenen’ veelal kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets. Als ze niet anders kunnen, gaan ze voor een elektrische of hybride wagen, klinkt het in de volksmond. Maar klopt dat wel? Wij legden alle kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen een aantal vragen voor die ze konden beantwoorden in ons politiek vriendenboek. Meer dan 11.000 kandidaten bezorgden ons hun antwoorden.

Wat blijkt: een deel van de clichés klopt. Van de ongeveer 35.000 kandidaten hebben er al 11.500 het vriendenboek ingevuld. 7.944 van hen hebben ook een antwoord gegeven op de vraag ‘Met welke wagen rijd je?’.

De Volkswagen (674) is over de partijlijnen en gemeenten heen, het populairst. Dan volgen Opel (603) en Peugeot (548) voor zilver en brons. Mercedes (534) en Ford (530) maken de top vijf compleet. De fiets (342) is ook populair als het vaakst gekozen vervoermiddel, en 266 kandidaten hebben aangegeven bewust geen auto te hebben.

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE Politiek Vriendenboek

(lees verder onder de infografiek)

Het politiek vriendenboekje: met welke auto rijden de meeste politici? En wat bestellen ze bij de frituur?
Foto: Infografiek Het Nieuwsblad

Per partij is er ook enige voorkeur qua wagens te bemerken. Zo lijkt het cliché dat liberalen met een ‘dikke bak’ rijden te kloppen. Bij Open VLD zijn Mercedes (124), BMW (113) en Audi (106) veruit de populairste wagens. Vijf kandidaten geven aan met een Porsche te rijden. Eén lokale liberaal houdt het wat groener en kiest voor een Tesla.

Bij SP.A gaat het er iets soberder aan toe. Daar is de Citroën (65) de populairste wagen onder kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gevolg door een gedeelde tweede plaats voor de fiets (56) en Opel (56). Opvallend: één kandidaat voor SP.A rijdt met een Tesla.

Bij N-VA geniet Volkswagen (134) de voorkeur. Gevolgd door Mercedes (107) en Peugeot (105). Ook zijn er drie kandidaten die een Tesla hebben, twee met een Porsche. Eén kandidaat verklaart geen wagen te hebben en zich uitsluitend met zijn scootmobiel te verplaatsen.

Ook bij Groen lijken ze aan de clichés te beantwoorden. Het populairste vervoersmiddel is er de fiets (97) en maar liefst 68 kandidaten geven aan geen wagen te hebben. Als ze wel met de auto rijden is de Volkswagen (71) het populairst. Ook opvallend: twee kandidaten voor Groen hebben een Tesla.

Vlaams Belang-kandidaten verkiezen doorgaans een Peugeot (18), een Citroën (17) of een Mercedes (15). Negen kandidaten geven aan geen wagen te hebben.

Niet verwonderlijk vinden we geen Tesla’s of Porsches bij PVDA. Negen kandidaten geven aan geen wagen te hebben. Hebben ze er wel één? Dan is Peugeot (13) het populairste merk, gevolgd door Citroën (9), Ford (7) en Renault (7).

Bij de lokale CD&V tellen we drie Porsches en één Tesla. Opel (186) en Volkswagen (184) zijn wel veruit de populairste merken onder de lokale christendemocraten.

Tot slot: Nico Faes, de lijstduwer voor de Linkse Socialistische Partij in Keerbergen, gaf aan met de Batmobiel te rijden.

Het volledige Politiek Vriendenboek van Het Nieuwsblad vind je hier.

Wat is het Politiek Vriendenboek van Het Nieuwsblad?

Het Politiek Vriendenboek van Het Nieuwsblad is een online platform voor iedere kandidaat van iedere partij die opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vlaanderen. De kandidaat krijgt de ruimte om zichzelf via enkele vaste ludieke en politiek inhoudelijke vragen voor te stellen aan de meer dan twee miljoen lezers van Het Nieuwsblad en Nieuwsblad.be. De kandidaat kan op zijn persoonlijke pagina ook een foto toevoegen. De vragen zijn niet verplicht, dus de kandidaat kan zelf kiezen welke vragen hij beantwoordt en welke niet. Er wordt geen eindredactie op toegepast, en de inhoud wordt ook niet gecensureerd. Wat getoond wordt is integraal wat de kandidaat heeft ingegeven. De profielpagina invullen of bewerken kan nog tot en met 14 oktober 2018.

Ben je kandidaat en heb je vragen over het Politieke Vriendenboek? Stuur dan een mail naar verkiezingen@nieuwsblad.be

Corrigeer

NIEUWS