Celebs

Girl van Lukas Dhont opent, Beautiful Boy van Felix Van Groeningen sluit 45ste editie Film Fest Gent

Film Fest Gent opent en sluit af met Gentse filmmakers

Het is even met de ogen knipperen, voor wie dinsdagavond de trappen van het Kinepoliscomplex opstapt. Geen rode loper, zoals gebruikelijk bij de opening van Film Fest, maar een versie in de regenboogkleuren. Dat had uiteraard alles te maken met de transgenderproblematiek van de openingsfilm Girl, van de jonge Gentse filmmaker Lukas Dhondt (26), waarmee de 45ste editie van Film Fest Gent van start ging.


Girl mag dan hier op Film Fest Gent wel de 45ste editie van het filmfestival, dat de schermen open stelt voor zowel arthouse cinema als grote publiekstrekkers, openen, de film was eerder al te zien op het filmfestival van Cannes, waar hij meteen de Camera d’Or voor beste filmdebuut wegkaapte. Bovenop de Camera d’Or mocht Lukas Dhont ook nog eens de prijs van de internationale filmcritici mee naar huis nemen. Cast en crew kregen na de première in Cannes een staande ovatie en een minutenlang applaus. Naast de regie was de pers ook vol lof over de acteerprestaties van de 16-jarige balletdanser/hoofdrolspeler Victor Polster. Polster kreeg in Cannes alvast ook de prijs voor beste acteerprestatie.

Girl is gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van Lara, een tiener die geboren is als jongen en zich gevangen voelt in zijn lichaam en vrouw wil worden. Dhont las het verhaal over zo’n meisje in de krant, toen hij 18 was, vlak voor hij aan de filmschool KASK in Gent begon, en het greep hem in die mate aan dat hij aan de slag ging met de strijd van de tiener die ballerina wou worden. 
Niet verwonderlijk dus, dat Film Fest Gent de rode loper dinsdagavond omtoverde tot een regenboogloper, symbool voor de homo- lesbische en transgendergemeenschap. In eerdere interviews benadrukte Lukas Dhondt al dat de focus van de film niet uitsluitend op de transgenderproblematiek ligt: “Ik wilde de struggle van Lara overbrengen. De struggle van een adolescente, een dochter, een zus. Iedereen kan in de film raakvlakken vinden.”

 

Camera D’Or en prijs van de internationale filmcritici in Cannes dus, en nu ook officiële Belgische inzending voor de Oscars in februari 2019. En daar bleef het niet bij: Girl Het viel ondertussen ook in de prijzen op de festivals van Palic en Odessa, en won het voorbije weekend In Zürich een Golden Eye Award.

Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens, die laatste is ook bekend van het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films.

Girl komt in de zalen vanaf woensdag 17 oktober. 

Op woensdag 10 oktober is Lukas Dhont samen met Angelo Tijdens van 12u30 tot 13u15 te gast in Daily Talkies in het Krookcafé.

Film Fest Gent loopt nog tot en met 19 oktober, en sluit dan af met Beautiful Boy, de eerste Hollywoodfilm van Gentenaar Felix Van Groeningen, bekend van Steve + Sky, Dagen zonder lief, De Helaasheid der Dingen, Broken Circle Breakdown en Belgica.

Meer info op www.filmfestival.be www.filmfestival.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees