Gratis maaltijden op school kunnen realiteit worden in 2019

Leuven -

SP.A, CD&V, PVDA en de onafhankelijke stadslijst Liever Leuven ijveren alle vier voor gratis maaltijden op school. De SP.A wil 2 miljoen euro opzijzetten voor kosteloos kleuter- en basisonderwijs in Leuven. 'Hiermee kunnen we elk kind dagelijks een gezonde en warme maaltijd aanbieden, geregeld op schooluitstap laten gaan, en kwalitatief schoolmateriaal aanbieden.'

Ook de PVDA is voorvechter van gratis gezonde maaltijden en tussendoortjes, ook in het secundair. 'Het zou een jaarlijkse directe kost van 5,88 miljoen euro zijn. Vlaanderen moet voor een groot deel hierin tussenkomen.'

CD&V laat eveneens optekenen dat ze - vanuit de stad - gratis soep, brood en fruit willen aanbieden op scholen, en ook bij Liever Leuven staat het op het verkiezingsprogramma. Die laatste wil hiervoor aankloppen bij Leuvense bedrijven en organisaties 'die iets willen terugdoen voor hun stad'.

Groen spreekt over 'onderwijscheques' waarmee gezinnen in armoede schoolboeken, schooluitstappen of warme schoolmaaltijden kunnen betalen. De partij wil ook dat de stad goedkope culturele en sportieve activiteiten organiseert waarop scholen kunnen intekenen.

De overige partijen zien er minder heil in. 'Hulp met de schoolkosten is goed. Mensen aan aan job helpen is beter', klinkt het bij de N-VA. Open VLD denkt wel na over een 'stedelijk schoolfonds om reële noden te dekken'.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio