Antwerp Giants winnen eerste Champions League-wedstrijd uit clubgeschiedenis

Antwerp Giants winnen eerste Champions League-wedstrijd uit clubgeschiedenis

Foto: Champions League Basketbal

Telenet Antwerp Giants heeft dinsdag zijn eerste wedstrijd bij zijn allereerste deelname aan de Champions League basketbal gewonnen na verlengingen. Tegen Lietkabelis, een club uit het Litouwse Panevezys, werd het in groep C 87-91. Bij de rust stond het 40-41, na de reguliere speeltijd 80-80.

Telenet Giants Antwerp startte zonder complexen aan de eerste campagne in de Champions League. De Amerikaanse guard Paris Lee nam zijn team op sleeptouw en Dave Dudzinski scoorde met driepunters. Met ook Hans Vanwijn ging het dan ook snel en na de studieronde (5-9) naar een 5-15 Antwerpse bonus. De Giants acteerden fris en vooral snel. Tyler Kalinoski vuurde ook bommen af en Vic Sanders voegde daar ook een verre bom aan toe: 10-20. Lietkabelis had in het eerste kwart geen reactie en de Sinjoren hadden na tien minuten, met 5 op 8 driepunters, dan ook een 17-27 voorsprong op zak.

Ook in het tweede kwart ging Telenet Giants Antwerp aanvankelijk op zijn elan door. Driepunters van Paris Lee en Dennis Donkor zorgden zelfs voor een maximale 20-35 Antwerpse bonus. De Litouwers lieten echter niet begaan en schakelden een versnelling hoger. Antwerpse balverliezen en enkele defensieve misverstanden werden onmiddellijk afgestraft. Paulius Valinskas, Jamar Wilson (ex-Luik, Pepinster, Okapi Aalstar) en de Kroaat Fran Pilepic waren dan ook de bezielers van de remonte: 29-37 en 34-39. De partij werd bits en Lietkabelis forceerde in de slotseconden van de eerste helft een 40-41 achterstand.

Telenet Giants Antwerp opende het derde kwart weer ijzersterk en via Jae’sean tate en een bom van Tyler Kalinoski ging het naar 41-49. De Litouwers waren echter niet van slag en reageerden alert. Paulius Valinskas lukte twee bommen en luidde een 12-0 tussenspurt voor Lietkabelis in: 53-49. Ismael Bako scoorde met vrijworpen, maar Lietkabelis liep toch weg naar een 59-52 bonus. De Giants hapten naar adem en gleden in het slot van het derde schuifje uit de partij: 62-52.

Overtime

In het slotkwart toonden de Sinjoren dan weer een portie karakter. Met enkele heerlijke offensieve aanvalspatronen knokte het team van coach Roel Moors zich opnieuw in de partij: 71-65. Via Ismael Bako en Dave Dudzinski ging het met nog slechts één minuut op de wedstrijdklok naar 76-76. In de slotseconden hadden beide teams kans op winst, maar was bij 80-80 de verlenging een feit.

In overtime kenden de Giants een dosis pech met de afwerking en lukte Jamar Wilson een 84-80 Litouwse bonus. Hans Vanwijn en Paris Lee zorgden echter snel voor 84-84. Dave Dudzinski lukte na een alley-oop de 84-86! Met nog zeven seconden op de shotklok dunkte Ismael Bako de 87-90! Lietkabelis vluchtte in een time-out. De Litouwers misten de bom van de verlenging en Tyler Kalinoski legde met vrijworpen de schitterende 87-91 Antwerpse zege vast.

Fuenlabrada

De volgende wedstrijd van de Giants is op 16 oktober, op bezoek bij het Spaanse Baloncesto Fuenlabrada.

Oostende neemt het woensdagavond in groep D op tegen het Griekse Promitheas. De eerste vier in elke groep stoten door naar naar de tweede ronde in de Champions League. Nummers vijf en zes worden opgevist in de Europe Cup.

Lietkabelis-Telenet Giants Antwerp 87-91

Kwarts: 17-27, 23-14, 24-13, 16-26, 7-11

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.