Ouders vragen bevalling in te leiden voor meer kindergeld

Ouders vragen bevalling in te leiden voor meer kindergeld

Foto: isopix

Een kindje krijgen op 31 december 2018 of op 1 januari 2019: door de hervorming van de kinderbijslag scheelt dat financieel een flinke slok op de borrel. Ouders zijn aan het cijferen geslagen. “En ze komen vragen om de bevalling in te leiden voor het jaareinde”, zegt gynaecoloog Wilfried Gyselaers. “Maar dat doen we niet.”

Al een flinke zoon en dochter thuis en er is nog een derde op komst? Als dat baby’tje geboren wordt op 31 december om 23 uur, krijgt u daar 259 euro kindergeld per maand voor. Komt het een dik uur later op de wereld, is dat nog maar 160 euro.

“Dus ja, er zijn al ouders die mij vragen of er niets te regelen valt”, zegt de Genkse gynaecoloog en professor Wilfried Gyselaers. “Of het niet ingeleid kan worden, zodat het er vroeg genoeg is voor de hogere kinderbijslag.” Gyselaers is niet de enige die die vraag krijgt: ouders zijn aan het rekenen geslagen door de hervorming van het kindergeld, dat vanaf 1 januari “groeipakket” heet. Elk kind krijgt vanaf dan 160 euro, ongeacht of het de eerste, tweede, derde, … spruit is. Let wel: het gaat enkel om kinderen die vanaf 1 januari geboren worden. Eerder geboren kinderen blijven in het oude systeem van kinderbijslag zitten.

Ouders vragen bevalling in te leiden voor meer kindergeld
Foto: Infografiek Het Nieuwsblad

De nieuwe regeling is voordelig voor ouders die hun eerste kindje krijgen: voor hen stijgt de bijdrage van 94 naar 160 euro. Zij doen er dus goed aan om de bevalling uit te stellen tot 1 januari. “Die vraag krijg ik ook”, zegt Gyselaers. “Maar je kan geen medicatie geven om een bevalling tegen te houden.”

Je kan ook geen bevalling laten inleiden om meer geld te trekken, zegt Gyselaers. Zijn collega Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (VVOG), beaamt. “We zullen dat duidelijk maken met álle gynaecologen. We gaan nooit geboortes plannen om dat soort redenen.”

Enkel om medische redenen

Want ja, de Vlaming is niet te bedeesd om zijn gynaecoloog te vragen om de bevalling wat te optimaliseren. “Ik krijg soms vragen om te mikken op een symbolische datum, zoals destijds 20/12/2012”, zegt gynaecologe Magali Dewulf van het Sint Vincentius Ziekenhuis in Antwerpen.

“Of om het nog net eind december te laten doen, om het kind al ten laste te kunnen inbrengen in de belastingaangifte voor dat jaar”, zegt Gyselaers. “Maar dat pakt niet: ik leid alleen een bevalling in om medische redenen. Tenzij er een écht prangende niet-medische reden is: een vader die op sterven ligt, een echtgenoot die lang op missie moet met het leger.”

Een bevalling inleiden doe je ook niet zomaar, zegt Dewulf. “Als je het niet op het juiste moment doet, kan de arbeid langer duren, kan er meer pijn met de bevalling gemoeid zijn, is er meer kans op keizersnede, enzovoort. Het is niet iets wat je zomaar om praktische redenen doet.”

Corrigeer

NIEUWS