Operatie ‘Propere Handen’ legt bom onder het Belgische voetbal: wat weten we allemaal?

Operatie ‘Propere Handen’ legt bom onder het Belgische voetbal: wat weten we allemaal?

Van links naar rechts: Club Brugge-coach Ivan Leko, voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck en spelersmakelaar Mogi Bayat. Foto: Belga/Photo News

Het gerecht heeft woensdagochtend een bom onder het Belgische voetbal gelegd: in het kader van het onderzoek ‘Propere Handen’ naar fraude en matchfixing werd een hele reeks topfiguren uit de Jupiler Pro League uit hun bed gelicht. Onder andere voetbalmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, Club Brugge-coach Ivan Leko, voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, en de topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten zijn ondervraagd, onder meer bij de topclubs Club Brugge en Anderlecht werden huiszoekingen uitgevoerd.

LIVE. Operatie ‘Propere Handen’: huiszoekingen bij tal van eersteklassers

Operatie ‘Propere Handen’ legt bom onder het Belgische voetbal: wat weten we allemaal?
Onder andere bij Anderlecht werd vanochtend een huiszoeking uitgevoerd Foto: BELGA

Wat is er woensdagochtend gebeurd?

Woensdagochtend vonden verspreid over het hele land 44 huiszoekingen plaats, dat bevestigt het federaal parket. Exact de helft van de 16 eersteklassers kreeg bezoek van speurders: Club Brugge, Anderlecht, Standard, RC Genk, AA Gent, KV Oostende, KV Kortrijk en Lokeren, net als tweedeklasser KV Mechelen. Daarbij werden naar verluidt vooral dossiers over transfers meegenomen, alle clubs laten weten “hun volledige medewerking aan het onderzoek te verlenen”.

LEES OOK. Minister Koen Geens tevreden met onderzoek: “Justitie werkt aan eerlijke sport”

Ook in het buitenland werden 13 huiszoekingen uitgevoerd, met name in Frankrijk, Luxemburg, Cyprus, Montenegro, Servië en Macedonië. “Tevens worden huiszoekingen verricht bij bestuursleden van voetbalclubs, spelersmakelaars, scheidsrechters, een voormalig advocaat, een boekhoudkantoor, juweliers, journalisten en enkele mogelijke medeplichtigen”, klinkt het.

LEES OOK. Twitter ontploft na bom onder Belgisch voetbal: “Vallen de maskers af?”

Operatie ‘Propere Handen’ legt bom onder het Belgische voetbal: wat weten we allemaal?
Club Brugge-trainer Ivan Leko wordt ondervraagd Foto: Photo News

Wie is er allemaal betrokken?

Een aantal mensen werden ook uit hun bed gelicht voor “grondig” verhoor: dan gaat het om spelersmakelaars Dejan Vejlkovic en Mogi Bayat, diens voormalige advocaat Laurent Denis, Club Brugge-trainer Ivan Leko (die vanochtend niet kwam opdagen voor de training), voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck, en topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Een onderzoeksrechter zal later beslissen of zij aangehouden worden.

LEES OOK. Welke clubs en personen komen nu in het vizier van het gerecht?

Wat is er aan de hand?

De federale politie stootte eind 2017 op aanwijzingen van verdachte financiële verrichtingen in de Jupiler Pro League, en startte daarop een onderzoek. In eerste instantie spitste dat onderzoek zich toe op spelersmakelaars die commissies bij transfers en andere betalingen verborgen zouden houden voor de Belgische overheid. Volgens onze informatie gaat het dan in de eerste plaats om makelaars Mogi Bayat en Dejan Vejlkovic.

LEES OOK.Mogi Bayat, de makelaar die bij alle Belgische topclubs een voet tussen de deur heeft (+)

LEES OOK. Mehdi Bayat valt uit de lucht: “Geen idee wat er aan het gebeuren is met mijn broer”

Operatie ‘Propere Handen’ legt bom onder het Belgische voetbal: wat weten we allemaal?
Het onderzoek spitste zich in eerste instantie toe op fraude van spelersmakelaar Mogi Bayat Foto: BELGA

Maar tijdens dat onderzoek doken volgens het parket ook aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het seizoen 2017-2018. Zo blijken alle andere opgepakte personen op één of andere manier gelinkt met beide makelaars. Zo deed Herman Van Holsbeeck als manager van Anderlecht veel zaken met Bayat, was Vejlkovic manager van Ivan Leko toen die nog speler was, en blijken ook scheidsrechters Vertenten en Delferière goede vrienden van Vejlkovic.

LEES OOK. Dejan Veljkovic, de man die goudhaantje Jovanovic naar Anderlecht haalde (+)

Het gerecht wil hun rol onderzoeken bij eventuele matchfixing. Bayat wordt volgens onze bronnen zelf niet verdacht van matchfixing, Vejlkovic wel.

Corrigeer

NIEUWS