Thorup voorgesteld als nieuwe coach AA Gent, tijdens onderhandelingen viel politie binnen: “Dit is een goed team”

Thorup voorgesteld als nieuwe coach AA Gent, tijdens onderhandelingen viel politie binnen: “Dit is een goed team”

Foto: BELGA

AA Gent heeft niet lang zonder trainer gezeten. Zoals verwacht is de Deen Jess Thorup vandaag om 16 uur voorgesteld als de nieuwe hoofdcoach van de Buffalo’s. De 48-jarige coach verlaat FC Midtjylland om aan de slag te gaan in de Ghelamco Arena en tekende een contract tot 2021. Het was een opvallende timing, want tijdens de onderhandelingen viel de politie binnen in het kader van Operatie Propere Handen...

Lees ook (N+): Opvolger van Vanderhaeghe bij AA Gent heeft Anderlecht al veel geld gekost

Gent betaalt een afkoopsom van 400.000 euro om zijn gedroomde trainer los te weken in Denemarken. Het Gentse bestuur had er na het ontslag van Vanderhaeghe geen geheim van gemaakt dat het deze keer wel bereid was om te kiezen voor een trainer die nog onder contract lag. Dat deed het vorig jaar niet toen Vanhaezebrouck vertrok, waardoor de vrije Vanderhaeghe de meest logische keuze bleek.

Thorup kwam als speler uit voor Odense, Uerdingen, Wacker Tirol, Esbjerg en HamKam. Vervolgens startte hij zijn trainersloopbaan bij de jeugdwerking van Esbjerg om nadien bij de Deense nationale selecties aan het werk te gaan. Sinds medio 2015 was hij als hoofdcoach aan de slag bij Midtjylland, waarmee hij aan de leiding stond in de hoogste Deense voetbaldivisie. Bij die club haalde Anderlecht deze zomer nog verdediger Bubacarr Sanneh weg voor acht miljoen euro, amper zes maanden nadat de Deense club 200.000 euro neertelde voor de Gambiaan.

 

 

Drie seizoenen in de Ghelamco Arena

“Een mooi traject waarbij Jess een hecht team kan vormen uit onze spelersgroep”, sprak een hoopvolle voorzitter Ivan De Witte. “ We willen graag Europees voetbal afdwingen en dan zien we terug verder. Het is niet omdat we nu even een moeilijk moment kennen, dat we niet langer ambitieus zijn. We hopen nog steeds zo snel mogelijk terug kampioen te worden.”

 

 

Een concrete doelstelling dus voor Thorup die ook zichtbaar geen moeite heeft met de ambities van zijn nieuwe club: “Ik denk dat het normaal is dat een grote club zoals AA Gent natuurlijk kampioen wil worden. Dat willen we samen bereiken. Europees voetbal is ook een belangrijk doel. Daar kun je je ontwikkelen als speler en club. Ik volgde het Belgische voetbal langer, hier voel je veel liefde voor de sport. België is ook een voorbeeld voor Denemarken en we halen zeker inspiratie uit jullie ontwikkeling om onze spelers beter te maken!”

Thorup voorgesteld als nieuwe coach AA Gent, tijdens onderhandelingen viel politie binnen: “Dit is een goed team”
Foto: BELGA

Thorup was de laatste drie seizoenen aan de slag bij Midtylland, dat naar verluidt 400.000 euro ontvangt van de Buffalo’s als schadevergoeding. Toch was ook de Deense pers verrast door de overstap van Thorup naar Gent: “Wat is een grote naam? Ik kende drie mooie jaren in Midtylland, we wonnen de beker en de landstitel. Maar nu was het tijd voor een nieuw avontuur in het buitenland. Ik breng geen bus vol Deense assistenten mee en wil de staff overnemen die hier al is. Zij kennen de club door en door.”

“Ik wil eerst met iedereen spreken”

Ook tactisch toont Thorup zich opvallend flexibel: “Ik ben niet zeker of ik in Gent ook zal kiezen voor een 3-4-3, vergis je niet: in Midtylland speelden we die eerste twee seizoenen ook in een 4-1-4-1 en schakelden we pas later over naar een 3-4-3. Ik ben niet de coach die een systeem dogmatisch oplegt, ik wil eerst zien wat er het best bij deze groep past en wedstrijden winnen”, aldus de Deen die de voorbije dagen duidelijk niet stil zat: “Ik heb elke wedstrijd van AA Gent al gedownload. Ja, de laatste zag ik ook al. Het was leerrijk. Het is een goed team maar momenteel missen ze ook wat vertrouwen. Maar ik wil eerst met iedereen spreken. Ik hou van offensief combinatievoetbal. Maar ik tel niet alle passes. Hoe sneller we in scoringspositie komen, hoe beter. Bovendien staat Midtyland bekend als team dat sterk is op standaardsituaties, misschien wel het beste in Europa. Daar werkten we ook veel op.”

Thorup voorgesteld als nieuwe coach AA Gent, tijdens onderhandelingen viel politie binnen: “Dit is een goed team”
Foto: BELGA

Opvallende timing

De timing was opvallend te noemen: uitgerekend dat de politie ook bij AA Gent binnenviel in het kader van Operatie Propere Handen, zat Thorup samen met manager Michel Louwagie. Die werd niet meegepakt voor verhoor maar bevestigde het bezoek van de gerechtelijke politie aan de club. “Het was even schrikken vanochtend maar wij verlenen volledige medewerking met het onderzoek.”

 

 

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.