Vader en zoon strijden op dezelfde lijst voor meeste kiezers: “Uitkijken naar het ontbijt op 15 oktober”

Vader en zoon strijden op dezelfde lijst voor meeste kiezers: “Uitkijken naar het ontbijt op 15 oktober”

Tycho en Joeri Van den Brande komen samen op voor Groen Zemst. Foto: pvw

Zemst -

Gezellig keuvelen over het weer of de sportuitslagen zit er ten huize Van den Brande in Zemst niet meer in. Met vader Joeri (45) als lijsttrekker van Groen en zoon Tycho op plaats 5, zijn alle gesprekken politiek geladen.

Sinds Kristof Calvo zijn boek ‘F*ck de zijlijn’ uitbracht is de hashtag ‘#fuckdezijlijn’ trending in groene kringen. Drie jaar later wordt die ook belichaamd door Joeri en Tycho Van den Brande.

Groen-lijsttrekker Joeri (45) studeerde af als klinisch psycholoog en politiek filosoof. Hij is directeur studentgerichte diensten aan de Erasmushogeschool Brussel. De 18-jarige Joeri startte zopas met zijn studies Communicatie en Media. Beiden zijn ze nieuw in de gemeentepolitiek, maar vastberaden om een frisse wind door de oppositiebanken te laten waaien.

Zijlijn

“Ik ben altijd wel van op de zijlijn bezig geweest met politiek”, zegt Joeri. “Zoals iedereen, weet ik het over alles altijd beter. Er waren wat kleine zaken in de gemeente waarrond ik me wat geïnformeerd had voor ik de eerste keer naar de gemeenteraad ging. Ik viel er van mijn stoel over het gebrek aan democratisch proces of echte dialoog. Een zelfgenoegzame meerderheid versus een passieve oppositie stemde 22 punten unaniem goed in 17 minuten. Dat was het dan. In plaats van te zagen over de manier van werken, besloot ik dat ik zelf maar voor verandering moest zorgen. Na een brunch van Groen Zemst, volgde een gesprek. Er was meteen een klik.”

Tycho: “Ik heb die eigenschappen geërfd, denk ik. Ik heb ook steeds een mening en durf die te uiten. Toen mijn pa zijn eerste stappen in de politiek zette, vertelde ik hem steeds wat beter kon. Hij raakte dat gezaag beu en nam me mee naar een ledenvergadering. Ik vond dat bijzonder boeiend en heb me meteen aangesloten. De zijlijn is niets voor mij en de keuze voor Groen was snel gemaakt.”

Ecologie

“Dat is dé partij van de toekomst met ecologie als een van de belangrijkste pijlers. Een thema waar iedereen de mond vol van heeft en dat iedereen aangaat, maar waarrond weinig wordt gedaan. Ik wil niet bij de pakken blijven zitten.”

Toch is Groen in Zemst niet de meest voor de hand liggende keuze om het verschil te maken. Zo heeft Groen Zemst heeft momenteel geen gemeenteraadsleden.

“Toch ligt mijn focus op Zemst, al ben ik ambitieus. Ik wil de komende legislatuur vooral veel leren. Van mijn vader en de gemeentepolitiek in het algemeen. Ik hoop zelf een steentje bij te dragen om van Zemst een levende gemeente te maken waar jongeren veilig naar school kunnen fietsen. Ik wil het groene, landelijke aspect niet alleen behouden maar ook uitbreiden.”

Mosuse

Joeri: “We hebben een ploeg met veel goesting en krijgen de steun van Ronny Mosuse. We mikken op twee zetels., onze ambitie is groot. Dat tonen we met een 100 punten-programma waarmee we Zemst willen aanpakken. Duurzaamheid is een kernthema, maar er moet ook snel duidelijkheid komen rond de bouw van een nieuw zwembad, de heraanleg van de N1 en de komst van een fietsersbrug. Daarnaast willen we ook een transparantere en meer participatieve vorm van bestuur.”

Participatief zijn ook de gesprekken aan de keukentafel ten huize Van Den Brande. “We hebben thuis een heel open gesprekscultuur”, zegt Joeri. “Iedereen kan in dialoog zijn mening geven, hoe straf die ook is. Huisregels zijn er niet. We geven onze vier kinderen enkel mee dat ze moeten opkomen voor hun mening, gebaseerd op feiten en logische redeneringen. Dat maakt dat onze keukentafel intussen een soort schaduwcollege geworden. Want ook andere gezinsleden mengen zich met hart en ziel in de discussies. Dat is een enorm boeiende kruisbestuiving. Ik leer zelf ook veel bij aan die keukentafel.”

Kritisch blijven

Tycho: “Het is ook niet zo dat we - omdat we lid zijn bij dezelfde partij - nooit van mening verschillen. Ik blijf kritisch. Aan de eettafel en later in de gemeenteraad.”

Beide beseffen ze dat de kieswet het samen zetelen van vader en zoon niet toelaat. “Ik denk dat Tycho gaat scoren”, zegt Joeri. “Hij kent veel mensen en jongeren. Die zullen liever iemand in de gemeenteraad hebben met wie ze een connectie hebben dan weer zo'n ‘oude saaie man’. Als hij meer stemmen haalt en mij zo uit de gemeenteraad wipt? Dan kijk ik al uit naar het ontbijt op 15 oktober.”

Tycho kan alvast rekenen op de steun van zijn schoolmakkers van Coloma Plus in Mechelen. Ook de directie en leerkrachten steunen zijn politiek engagement door hem tijdens de laatste week voor de verkiezingen vrij te stellen van taken en toetsen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio