Asbestverwijderaar krijgt celstraf voor uitdelen van valse attesten

Asbestverwijderaar krijgt celstraf voor uitdelen van valse attesten

Archiefbeeld. Foto: jhp

Zwevegem -

De Brugse strafrechter heeft de zaakvoerder van asbestverwijderaar Cleanpuur bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van 18 maanden. Bert L. (42) uit Zwevegem hergebruikte attesten van vroegere metingen.

De zaak kwam bij toeval aan het licht toen een slachtoffer uit Gent nog wat wit poeder opmerkte. Een telefoontje naar het gespecialiseerde lab leerde dat er helemaal geen metingen waren uitgevoerd. Bert L. had aan het slachtoffer een vervalst attest van een eerdere meting op een andere locatie bezorgd. Een echte meting wees later uit dat er wel nog asbest aanwezig was.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de beklaagde dezelfde truc minstens vijf keer toepaste. De slachtoffers waren particulieren of bedrijven, onder andere uit Gits en Willebroek. L. moest zich ook verantwoorden voor een reeks inbreuken op de welzijnswetgeving. Door een onorthodoxe manier van werken bracht hij zijn werknemers in gevaar. Bovendien had Cleanpuur niet de nodige erkenning om moeilijke werken uit te voeren.

De arbeidsauditeur noemde de werkwijze van de asbestverwijderaar ronduit schandalig. “We hebben hier te maken met een cowboy, die tegen alle regels in asbest verwijdert”, aldus Filiep De Ketelaere. Het OM vorderde voor de zaakvoerder 18 maanden effectieve celstraf en 6.000 euro boete. De rechter volgde de vordering van de arbeidsauditeur. Cleanpuur, dat in juli failliet werd verklaard, kreeg bovendien een boete van 36.000 euro opgelegd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees